Богата празнична програма, много фолклор, любими български изпълнители и гости от емблематичен град от южна България ще видим на сцените на Български фестивал на сливата в Троян и Орешак.

Събитието в Троян ще е в четири дни – от 20 до 23 септември, а два дни – 21 и 22 септември, гостите на общината ще може да се насладят на прохладната и зелена обстановка в Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата в Орешак.

Както и в годините назад, организаторите на Фестивала предвиждат различни тематични вечери, които да привлекат публиката от различни възрастови групи и с различни интереси.

Мащабите на събитието отдавна надхвърлят първите прояви, случвали се в далечната вече 1993 г. в изложението в Орешак. От 2011 г. насам, след реализирането на традицията, с финансовата подкрепа на оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския фонд за развитие и бюджета на Република България, тогавашният празник се разраства до днешните си размери и вече носи името Български фестивал на сливата. Фестивалът е продължение и развитие в нови форми на популярния „Празник на сливата и троянската сливова ракия”, имащ в годините на своето съществуване, популярност и почитатели сред местната общност и гостите на града и общината.

Най-вълнуващото и обичано събитие ще започне на 20 септември, в 18:15 ч. с празнично дефиле. Заедно ще преминем по пътя между малкия пазар и центъра, за да получим символа на празника на сцената на площада. В събитието ще участват читалищни състави от общината, отново с много чувство за хумор.

На 21.09., в 11 ч., ще запалим казана, от който ще потече любимата троянска напитка. През деня ще имаме открита сцена, с участие на читалищни състави от страната. Вечерта е посветена на младите хора с концерта на група „Молец“ и DJ парти на DJ 89|BRATЯTA. 

Третият фестивален ден е посветен на Деня на независимостта на България, 22 септември – един от най-българските празници. Ще го отбележим с поднасяне на венци и цветя и със слово на проф. Янаки Стоилов – конституционен съдия. Вечерта е за поколението, израснало с песните на любимите български изпълнители – Орлин Горанов, Кристина Димитрова, Марияна Попова и др.

На 23.09., понеделник, закриваме събитието с един от толкова харесваните фолклорни ансамбли „Филип Кутев“.

В Орешак ще се случи втората сцена на Фестивала, в дните 21 и 22 септември. На 21.09.2024 г., в 13:00 ч. на поляните на Националното изложение също ще се проведе ритуалът по запалване на казана за изваряване на ракия, последван от изпълнения на открита сцена, а в 17:45 ч. ще започне концерт на толкова обичаните танцьори от Национален фолклорен ансамбъл „Българе“. Специално участие ще имат и момичетата от трио „Троянка“.

На 22 септември Орешак ще посрещне казанлъшката роза. В 12:30 ч. гостите ще видят представяне на гостуващия занаят – производство на розово масло, а в 17:00 ч. ще се състои официалното откриване на изложбата „La Belle Rose. Мистичната сила на малкото цвете“. Вечерта ще завърши с концерт на TRIGAIDA, с начален час 18:30 ч.

Всички събития са планирани по начин, по който гостите на общината да имат възможност да посетят и двете сцени – в Троян и в Орешак.

Партньорите ни от „Винпром – Троян“ отново са подготвили изненади за посетителите на общината и в рамките на фестивалните дни ще отворят своите врати, за да покажат какъв е процесът по подготовка на сливовата напитка. Обещават дегустации и интересни истории. За целта на „Дни на отворените бутилки“ е осигурен специален автобусен транспорт от центъра на град Троян (пред Тото пункта), както следва: събота: 9:45 ч., 11:45 ч., 13:45 ч., 15:45 ч.; неделя: 9:45 ч., 11:45 ч., 13:45 ч., 15:45 ч.; понеделник: 9:45 ч., 11:45 ч., 13:45 ч. Посетителите със собствен транспорт ще могат да посетят събитието в следните часове: събота и неделя: 10:00 ч. – 17:00 ч. и понеделник: 10:00 ч. – 15:00 ч. 

През 2023 г. в „Улица на занаятите“ участие взеха 102 занаятчии, а 24 бяха щандовете, на които производители предлагаха различен тип храни. Над 15 000 души посетиха фестивала през изминалата година.  Очакванията ни са за една още по-силна фестивална година. През 2024 г. фестивалът ще се проведе в рамките на четири дни, на две сцени. Съвпада с голям брой почивни дни и вярваме, че ще привлече гости от цялата страна. Голям е интересът от страна на занаятчии и производители. В срока за подаване на заявления за участие в „Улица на занаятите“ имаме подадени 204 заявления, от които 152 от майстори и 52 от производители на храни. 68 са новите участници, които към момента не са били част от фестивала, а 84 вече познати с произведенията си в Улица на занаятите. Вярваме, че и сега сме намерили необходимия баланс от музика за всеки вкус, баланс между фолклора, кулинарията, изкуствата, дори спорта. Ако все още не сте били наши гости – ще се радваме да споделите емоциите на една традиция с много вкус и настроение, наречена Български фестивал на сливата.