Мултифункционално спортно игрище и детска площадка ще бъдат изградени в двора на ОУ „Филип Тотю“ в с. Върбовка. Първа копка на обекта направиха заместник-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева, директорът на училището Атанаска Петкова, регионалният координатор по проект „Красива България“ инж. Емил Сарафов, кметът на Кметство Върбовка и председател на Училищното настоятелство Антон Антонов и управителят на фирмата-изпълнител на строителните дейности Румен Лазаров.

Обновяването на училищния двор се изпълнява по проект „Красива България”, мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура”. Общата стойност на проекта е 220 887 лева, от които 98 593 лв. са от проект „Красива България“ и 122 294 лв. –  съфинансиране от Община Павликени. Срокът за изпълнение на проекта е четири месеца.

С реализиране на проектните дейности ще бъде изградено ново, съвременно и безопасно мултифункционално спортно игрище за учениците, както и детска площадка за деца от 3 до 12-годишна възраст.

Спортният терен ще бъде за волейбол и за футбол. Там ще бъдат монтирани нови футболни врати и комплект мрежа за волейбол, ще бъде изградена нова алея и ще бъде демонтирана част от съществуващата ограда и ще бъде поставена нова метална врата тип „решетка“.

На детската площадка ще бъдат монтирани комбинирано съоръжение за катерене, пързаляне, провиране и колективни игри, както и комбинирана люлка тип „махало“, като едната люлка ще е за деца с увреждания.

В двора ще бъдат монтирани кошчета за отпадъци и пейки за отдих.

За изпълнител на строително-монтажните дейности е избрана фирма „РР КОМЕРС-94” ЕООД – Стражица с управител Румен Лазаров. Строителен надзор на обекта ще осъществява фирма „СТРОЙИНВЕСТ – ВТ 1” ООД – Велико Търново с управител инж. Димитър Йовков. Фирма „ИМПРО” ЕООД – Велико Търново с управител инж. Иван Йовчев, която е и автор на проекта, ще осъществява авторския надзор по изпълнението му.

С реализацията на дейностите по проекта, от една страна, ще се осигури необходимото пространство на учениците за безопасна и пълноценна игра на открито, а от друга страна, ще се създадат нови работни места, тъй като 35 % от лицата, работещи на обекта, ще бъдат наети от Дирекция „Бюро по труда” – Павликени.

С приветствие към присъстващите се обърна заместник-кметът на Община Павликени инж. Анастасия Вачева. Тя подчерта, че село Върбовка има положителен естествен прираст. „Това е поредният проект от устойчивите усилия на община Павликени да подобрява условията за живот в селото – изпълнихме ремонт в сградата на читалището, предстои да се въведе в експлоатация допълнителното водоснабдяване, изпълнихме ремонти на пътищата, които свързват Върбовка“, каза заместник-кметът. Тя посочи, че предстои разширение с пристрояване на детската градина, което ще позволи да се увеличи броят на групите.

С приветствие се обърна и директорът на училището Атанаска Петкова. „Изключително радостна съм и благодаря на ръководството на община Павликени и на всички, които участваха в създаването на този проект. Уверена съм, че новите съоръжения ще бъдат от полза за децата на Върбовка и ще допринесат училището да бъде още по-привлекателно за учениците“, каза тя.

Протойерей Димитър отслужи водосвет за здраве и благослови работата на обекта.