След въведените временни противоепидемични мерки срещу разпространението на Грип и ОРЗ на територията на област Ловеч, считано от 17. 01. 2023 г., инспекторите от Дирекция „Надзор на заразните болести“ са осъществили 4 проверки в детски заведения в гр. Ябланица и община Тетевен по спазване на разпоредените мерки. Нарушения не са констатирани.

Заболяемостта от остри респираторни инфекции през тази седмица за гр. Ловеч е 241, 83 на 10 хиляди население, при 292,1 на 10 хиляди за предходната седмица.

Отчита се снижение на заболяемостта спрямо предходната седмица и е под епидемичните стойности за областта. В тази връзка действието на Заповед № № РД-01-37/23. 01. 2023 г. на Директора на РЗИ гр. Ловеч за удължаване на временните противоепидемични мерки срещу разпространението на Грип и ОРЗ на територията на област Ловеч е изтекло на 27. 01. 2023 г. и не се налага продължаване на епидемичната обстановка.

Регистрираната 14-дневна заболяемост от COVID-19 за област Ловеч до 29.01.2023 г. включително е 12 на 100 хил. население, при 18 на 100 хил. население за предходната седмица и поредна седмица областта е в зелената зона със заболяемост под 100/100 хиляди.

В периода 23.01.2023г. – 29.01.2023 година включително в област Ловеч са диагностицирани 5 положителни лица, при 10 за предходния 7 дневен период. Диагностицираните са от 3 общини – община Ловеч, община Луковит и община Тетевен. От останалите общини няма болни. През седмицата с диагноза COVID-19 няма починали.

Диагностицираните и карантинирани като контактни лица са изолирани и поставени под карантина съгласно изискванията на Заповед №РД-01-397/17.08.2022 година на Министъра на здравеопазването.

Положителните активни лица са 14, от които 8 са под домашна изолация и лечение, 6 са хоспитализирани. Към момента общо диагностицираните случаи в областта са 18499. Излекуваните лица са 17577, под карантина са 3 лица, починалите – 908.

През периода в област Ловеч са приложени общо 7 дози ваксина срещу COVID-19. От които 3 втори дози и 4 са бустерни дози – четвърта доза.

През седмицата са регистрирани 1 случай на варицела за с. Дерманци и 6 случая на скарлатина – 4 сл. за гр. Ловеч и по 1 сл. за селата Славяни и Слатина. Спрямо първите случаи на заболяванията са предприети необходимите противоепидемични мерки в заразните огнища.

Здравен контрол

За периода инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 65 проверки на обекти с обществено предназначение за спазване на здравните изисквания в следните населени места: гр. Ловеч, гр. Тетевен, с. Чифлик, с. Сливек и Върбовка. При извършените инспекции се установи, че обектите отговарят на нормативната уредба.

В горе цитираните места при проверка на детските и учебни заведения, бяха извършени и текущи проверки за спазване изискванията на Наредба № 6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 6 години – 3 проверки; Наредба № 2 за здравословното хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детски заведения и детските кухни – 4 проверки и Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците – 3 проверки. Без установени нарушения.

През м. февруари стартират 2 регионални кампании, като част от Национални кампании на МЗ посветени на Световни и тематични дни – 14 февруари „Свети Валентин“, 2-ри етап на Национална АНТИСПИН кампания и месец февруари –месец за борба с алкохола.

РЗИ Ловеч ще проведе следните инициативи.

*Отбелязване на 14 февруари с промоция на здраве сред подрастващите млади хора, превенция на ХИВ/СПИН и СПИ. Информиране и популяризиране на начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН и СПИ сред ученици от ОУ и СУ училища в градовете Ловеч, Троян и Ябланица – с презентации, дискусии и групова работа –решаване на казуси и тестове за рисковете от ХИВ и ППИ.

Утвърждаване на 14 февруари като ден за любов, разбирателство и безрисково поведение.

Включване в съвместни инициативи с БЧК и Регионална библиотека. Акция за разпространение на здравни материали от доброволци в училища и сред население.

*М. февруари месец за борба с алкохола с училища на област Ловеч. Здравно-образование на тема „Какво трябва да знаем за алкохола“ ще се проведе в училища на област Ловеч. Презентации, игрови ситуации и интерактивни занимания – демонстрации с алкоочила – идеята е с интерактивните демонстрации да се обърне специално внимание на младите хора за рисковете, както за тяхното здраве, така и за здравето на околните при проявена безотговорност, сядайки зад волана след употреба на алкохол или наркотици, та макар и в минимални количества.