През месец януари в едно китно селище, кацнало в сърцето на Троянския балкан, голям пожар отне единствената обществена сграда – библиотека, салон и поща, която пазеше културната и социалната идентичност на белишчани.

Село Белиш има вековна история, в която ярко се отразява гостоприемството на семейство Ковашки и тяхната стара ковачница, приютявали неведнъж Дякон Левски по пътя на неговата борба за Освобождение. Тук са родени Христо Радевски   (1903 – 1996) – български поет, публицист, мемоарист и проф. д-р и.н. Минко Минков (1928 – 2005) – български икономист, социолог и демограф. В днешно време селото е дом на много лекари и общественици.

            В землището на Белиш са открити и изложени в Националния исторически музей древни тракийски находки. Това е най-дългото село – 10 км. Районът е запазил своите природни забележителности, както и богатството на животинския и растителния свят, а днес е известен с разнообразието на гъби, билки и сливи.

След големия пожар, отнел на жителите на село Белиш единственото място, което предоставяше възможност за срещи и социални контакти, днес ние Ви призоваваме – нека всеки от вас дари, за да можем да възстановим, възродим и обогатим културния фонд. Идеите за бъдещето на селото са свързани със запазване на културната и националната идентичност, образователни и социални дейности.

Всеки огън е несигурен и слаб пред силата на човешката душа, която копнее чрез светлината си ще възроди народната идентичност.

Сметката по която може да дарите:

IBAN сметка: BG86 RZBB 9155  1015 5506 94

За повече подробности по дарителската кампания може да се свържете с  Марияна Петкова,  тел. 0894 745 129 и Мирчо Мирчев, тел. 0887 051 154