платена публикация

Случвало ли ви се е да бъдете привлечени от някого, който не блести с изящна фигура или красиво лице? Тъкмо обратното – на вид обектът на вашето внимание никак не е привлекателен. Вероятно сте срещали щастливи двойки, от които единият визуално никак не си подхожда с другия, като понякога контрастът е стъписващ. 

Отговорът е в чара, или това необяснимо с думи излъчване, което разтреперва крака и разтуптява сърца. Но този чар често е свързан с духовното развитие и високия интелект на човека. 

Влюбени в интелекта

През 2004 г. се появи терминът „сапиосексуалност”. Думата има латински произход и е съставена от: „sapien“, което означава „мъдър, разумен”, и „sexualis“, което означава „сексуален”. Това е вид сексуалност, която включва по-голямо привличане от ума на човек, отколкото от физическите му дадености. 

В тези случаи се говори за сексапил, стимулиран от интелигентността, т. е. насрещната страна намира интелекта на другия за сексуално привлекателен, дори възбуждащ. Казано по друг начин, интелигентността често е първото качество, което човек забелязва в потенциален секс партньор.

Неограничеността на сапиосексуалността

За разлика от ограниченията, свързани с външния вид и пола, при сапиосексуалността няма такива. На практика всеки умен човек може да бъде сапиосексуален, без значение дали е мъж, жена, гей, хетеро, транссексуален, или пък бисексуален. Сапиосексуалните хора са фокусирани върху умствения багаж много повече, отколкото върху външността.

Критици на сапиосексуалността

Сапиосексуалността е сравнително нов термин, което го поставя и като тема на дискусии. Някои хора спорят, че умът не е единственото, което привлича другия, а е само предпоставка да се обърне внимание и на физическите прелести. Някои дори смятат, че сапиосексуалността е претенциозна и дискриминационна поради факта, че умните имат предимство пред не толкова интелигентните. 

Как да разберете дали излъчвате сапиосексуалност, или ви привличат сапиосексуални?

На първо място трябва да сте умен събеседник или поне интересен, ако не и забавен. Щом видите възхитени погледи, готови да ви се хвърлят на врата, то определено излъчвате сексуалност заради интелекта си повече, отколкото заради хубавия си външен вид. 

Ако предпочитате задълбочени разговори пред секса от типа сега или никога”, вероятно сте склонни да харесате сексуално някого с висок интелект. 

Може да сте сапиосексуални, без да си давате сметка за това, но ако за вас няма нищо по-добро от това да участвате в задълбочен, стимулиращ разговор, то вероятно сте такъв тип. И ще откриете, че сте привлечени от други себеподобни, които могат интелигентно да се изразяват и да ви изслушват.

Ако смятате, че интелигентността е по-секси от съвършеното тяло, вие определено сте сапиосексуален тип. Това, разбира се, не ви пречи да имате прекрасна фигура, да включвате в интимните преживявания играчки за възрастни от www.Passion.bg или друг вид секс артикули и играчки, но щом вашият ум кара другите да си падат по вас, то вие излъчвате саписосексуалност. Хора като вас ценят красивия ум пред физически привлекателното тяло – това е основната характеристика на сапиосексуалните.

Ако за вас идеалната първа среща е в книжарница или кафене тип писателско, отколкото в шумна дискотека, бар или ресторант, то вие сте сапиосексуален. За вас са по-приятни от тихите срещи, прекарвани в разговори насаме, в обсъждане на книги, музика и наука.