Летните жеги и нескончаемата полска работа изобщо не представляват сериозни пречки пред самодейците от Ценово за участието им в различни фолклорни фестивали из цялата страна. Витрините с награди във фоайето на Народно читалище „Христо Ботев“ вече се оказват тесни, за да поберат спечелените награди. Блясъкът на отличията е предимно със златен или сребрист цвят.

Успешното начало на участията беше поставено със събора „Златната гъдулка“ в Русе. На сцената излязоха индивидуалният изпълнител Кирил Първанов, който представи различни народни инструменти. Освен че вдигна на крака журито и публиката, за пореден път той потвърди прозвището си на „човека оркестър“. Двете песни на седемгодишната Софи Нейчева безапелационно спечелиха овации и отличия. Групата за обреди и обичаи с ръководител Румяна Иванова представи пълна възстановка на характерния за долното поречие на Янтра обичай „Нашиванки“. Изпълненията на Женската фолклорна група „Росна китка“ бяха съпроводени с многобройни овации. За цялостното си участие самодейците от Ценово бяха отличени с второ място и парична награда.

Втората серия от отличия дойде от Международния фолклорен фестивал „Сандрово пее и танцува“ за Групата за обреди и обичаи и Женската фолклорна група „Нашенки“. Участниците в обичая „Нашиванки“ заслужено спечелиха златен медал. Изпълнителите от Смесената фолклорна група „Зорница“ и Женската фолклорна група „Нашенки“ допълниха колекцията от отличия във фестивала „Столетово пее и танцува“.

Ценовските самодейци направиха истински фурор на сцената на Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ в Попово. Точната равносметка от участието е – три златни, един сребърен медал както и специалната награда на журито. Лично народната певица Янка Рупкина връчи златното отличие на Кирил Първанов. Популярната изпълнителка Златка Ставрева окичи златния медал на изгряващата звезда Софи Нейчева. Самодейците от ЖФГ „Росна китка“ също слязоха от сцената със златно покритие. Членове на Пенсионерския клуб „Млади сърца“ представиха на кулинарен щанд голямо разнообразие от сладки и солени изкушения. Традиционната ценовска баница – макарина привлече вниманието и получи одобрението на многобройните дегустатори.

Ценовските самодейци отново са в трескава подготовка за предстоящите участия. На фестивала на плодородието в Чилнов те ще представят обредни хлябове и типични ястия за региона. В края на август им предстои да се изявят на фестивала „Обичаите по нашенски“ в Новград. Кулминацията се очаква в Етнографския комплекс „Етъра“, където ще се включат отново в международна изява.