Ново преработено издание на „Речник на троянския говор“ бе представено на 17 януари в Серяковата къща в Троян. Книгата е отпечатана с финансовата подкрепа на Община Троян.

        Първото издание на книгата излиза през 1998г. и е дело на университетското издателство „Св. Климент Охридски“. Двамата автори са Стоян Ковачев и Тотю Тотевски. Новото преработено издание е допълнено с биографиите на двамата автори. А корицата на книгата краси графика на троянеца Милко Диков – известен български карикатурист.

        „Речник на троянския говор“ бе представен в Троян от проф. д-р Ана Кочева- изтъкнат езиковед от БАН. Тя е диалектолог и специалист по история на българския език. Тя е създател на редица монографични трудове, както и на „Карта на българския език на ново място в света“.

         Според проф. Кочева представената книга е много ценно  научно издание, което се радва на повторен живот. Тя е ценна както за троянци и гости на града, така и за езиковедите.

         Проф. Кочева каза още, че троянският говор е един от най- добре проучените диалекти и той е легнал в основата на българския книжовен език. Според нея Троян е образователно средище още в миналото, та и до наши дни.  В момента българският език е екзотичен език. Той е изключителен по своя характер и троянският говор не прави изключение от това.

Репортаж за „Речник на троянския говор“ и интервю с проф. д-р Ана Кочева може да гледате по ТВ ЗЕТРА на 18 януари 2023г.