Съгласно метеорологичната обстановка за 07.02.2023 г. се очакват потенциално опасни метеорологични явления. От НИМХ-МОСВ и МЦ на ВВС е обявен „жълт код“ за  студено време с отрицателни дневни температури. Минималните температури ще са предимно между минус 10° и минус 5°. Времето е потенциално опасно. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рискове.

Използването на отоплителните уреди да се извършва при повишено внимание и съгласно указанията за експлоатация на производителя. Не се допуска поставяне на горими материали в близост до отоплителни и нагревателни уреди. Складирането на горивни материали да се извършва в обособени за целта помещения. Забранено е поставянето на горими материали в евакуационни стълбищни клетки и негорими материали по начин по който възпрепятстват свободното движение на пребиваващите в сградата. Редовно почиствайте комините от наслоени сажди. В случай, че метеорологичните условия не позволяват почистването на комини, не засилвайте огъня в горивната камера, за да се предотврати запалването на саждите.

Очаква се да се създаде обстановка, която ще бъде подходяща за образуване на ледени висулки. Голяма част от тях се образуват над пешеходни зони, площадки и пътеки като по този начин създават опасност за преминаващите. Необходимо е повишено внимание при преминаване покрай сгради и съоръжения. Премахването на висулките е задължение на собствениците, които са длъжни да създадат организация за своевременното им отстраняване. При невъзможност от тяхното отстраняване е необходимо обезопасяване на района по подходящ начин като предупреждение за падащи опасни елементи.

Падналия обилен снеговалеж в последните дни създаде затруднени условия по общинската и републиканска пътна мрежа. В резултат на това голяма част от автомобилите се паркират на уличното платно като по този начин се стеснява широчината на пътя. Това от своя страна затруднява преминаването на спасителна техника и забавя реакцията като удължава времето за оказване на помощ. Необходимо е кметовете по населени места да вземат необходимите мерки и предупредят собствениците на автомобили, земеделска техника и други, които паркират превозните средства така, че стесняват улиците особено кметствата на общината.