На 17 януари 2023 г. (вторник) в 17.30 ч. в галерия „Серякова къща” ще се състои представянето на преработеното издание на книгата „Речник на троянския говор”, излязла от печат през месец май 2022 г.

Специалистите в Музея на занаятите вземат решение за преиздаване на книгата поради изчерпване на наличните бройки и големия интерес не само от страна на филолози, етнолози, историци, но и от читатели с отношение към диалектната лексика и изобщо към родния език.

Първото издание излиза през 1998 г. и е дело на университетско издателство „Св. Климент Охридски”. Отпечатано е в Поделение 24430 – Троян, сега Военен географски център – Троян.

Новото преработено издание е допълнено с кратки биографии на двамата автори Стоян Ковачев и Тотю Тотевски.

Стоян Ковачев се дипломира през 1961 г. във Филологическия факултет на Софийския държавен университет, специалност „Българска филология” с дипломна работа „Троянския говор”. Насърчен е от своите преподаватели да продължи изследванията си в областта на културно-историческо наследство на нашия край. Съавтор е на сборника „Народни песни от Троянския край” и „Терминологичен речник на занаятите в Троянския край”.

Тотю Тотевски е директор на Музея на занаятите през периода 1987-2002 г. Възпитаник е на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, дипломиран по специалностите “Българска филология” и „История”. Автор на десетки статии, посветени на археологическото ни наследство, медникарския занаят и участието на троянци в борбите за национално освобождение, на книгите „Битката за Троянския проход” и „Троянската сливова ракия. Синята слива”, съавтор на „Народните художествени занаяти в България. Библиографски указател”.

Важен елемент в новото издание е уводната статия „Вечната троянска приказка”, написана от Генадий Маринов, журналист, издател на вестник „Троян 21”. Книгата е отпечатана с финансовата подкрепа на Община Троян и със спомоществователството на Тихомир Ковачев – един от синовете на Стоян Ковачев. Корицата на книгата краси графика на нашия съгражданин Милко Диков – известен български карикатурист. Предпечатна подготовка е дело на Арт Студио БМ, а печата – на издателство „Фабер” – Велико Търново.

„Речник на троянския говор”  ще бъде представен от  професор д-р Ана Кочева – изтъкнат езиковед от БАН – диалектолог и специалист по история на българския език, ръководител на Секцията за българска диалектология и лингвистична география в ИБЕ. Тя е създател на редица монографични трудове, на „Карта на българския език на ново място по света“, която обхваща 15 милиона българоезични (по етнически произход), съавтор на интерактивната „Карта на диалектната делитба на българския език“, автор на книгата „Смесеният език на виенските българи“. От четири години осъществява най-крупното екипно диалектно изследване на българската езикова територия през 21 век, започнало от Троянско, чрез уникална интерактивната кулинарна езикова карта на България.

Специални гости на събитието ще бъдат спомоществователите Людмила и Тихомир Ковачеви, които живеят в Америка, а публиката със сигурност ще се посмее и забавлява с троянския говор, който е наша приказка, но и наша съдба.