Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова присъства на представянето на библиографския указател „Ловеч и Ловчанско“. Това стана в Регионална библиотека „Проф. Беню Цонев“ . Кметът оцени по достойнство вложения труд от специалистите за систематизиране на поредицата  „Ловеч и Ловчанско“, като се качи в интернет.

С тази инициатива се отбелязват и 160 години от рождението на проф. Беню Цонев, който е патрон на библиотеката. Той е и основоположник на съвременното езикознание и пръв историк на българския език.

Над 1800 имена има само в именния показалец, трудът е снабден и с предметен и географски показалец. Указателят се издава с финансовата подкрепа на Министерството на културата, съобщи директорът на ловешката библиотека Юлияна Цанева, която представи трудът. Библиографският указател е естествен край на процес, който започна през април 2020 г. с обособяване на книгохранилище за стария фонд с книги от 1878 до 1944 г. От пролетта на 2020 г. е започнало изграждане на съвременно книгохранилище като през септември 2020 г. всички документи са преместени, разказа директорът на културната институция.

В края на 2021 г. е завършена дигитализацията на седемте книги от сборника „Ловеч и Ловчанско” и съдържанието му е достъпно на сайта на библиотеката.

През 2022 г. започна електронната каталогизация на фонда, за да стане видим за потребителите. През януари същата година беше разкрито аналитично съдържанието на седемте тома на  сборника „Ловеч и Ловчанско” в електронния каталог на библиотеката.

Община Ловеч, пресцентър

РЕПОРТАЖ ПО ТЕМАТА МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ В НОВИНИТЕ НА ТВ ЗЕТРА