Правилникът за подпомагане на деца с изявени дарби влиза в общинския съвет

Правилникът за подпомагане на деца с изявени дарби влиза в общинския съвет

Правилникът за подпомагане на деца с изявени дарби влиза за обсъждане в общинския съвет. Преди това той ще бъде разгледан от постоянните комисии по образование, култура, младежта и децата, по бюджет и финанси, по икономическа политика и евроинтеграция и по правно-нормативни въпроси.

Проектът на правилника бе обсъден публично на 30 октомври, като по-рано – през септември, бе представен пред общинския консултативен съвет по въпросите на младежта.

Правилникът е съобразен с разпоредбите на Наредбата за условията и реда за осъществяване на закрила на децата с изявени дарби (2003 г.). Нейни изменения обаче, в сила от април т. г. (чл. 10), посочват, че стипендии се отпускат на ученици от 8 до 12 клас, което лишава децата с дарби до 7 клас от това право. Точно това налага изготвянето на правилника,с който се цели подпомагането с общински средства и стимулирането на по-малки на възраст талантливи деца, посочва в предложението си кметът.

С правилника се определят условията и редът за осъществяване на специална закрила на деца с изявени дарби. Право на специална закрила има всяко дете с изявени дарби в областта на науката, изкуството или спорта, посещаващо детските градини, училищата и извънучилищните педагогически учреждения на територията на община Ловеч в дневна или индивидуална форма на обучение до завършване на седми клас.

Насърчаването на творческите заложби и потребности на деца с изявени дарби става чрез стипендия. Мярката се осъществява след класиране на дете на първо, второ или трето място на национални или международни конкурси, олимпиади или състезания, включени в Националната програма на мерки за закрила на деца с изявени дарби. Стипендията се дава за една година, тя е 60 лева месечно. Исканията за стипендия се подават от родителя или законния представител на детето и се разглеждат от назначена от кмета комисия. Общата сума на средствата, предвидени за отпускане по правилника, се одобрява от общинския съвет за съответната календарна година.

Кметът предлага общинският съвет да даде съгласие в бюджета на общината да бъдат заложени средства в размер на 4320 лв за финансиране на правилника през 2015 г.

Дете с изявени дарби по смисъла на правилника е дете, което е показало трайни способности и постижения в областта на науката, изкуството или спорта, надвишаващи постиженията на неговите връстници.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *