Агенцията за кредитни рейтинги и анализи / АКРА / потвърди кредитния рейтинг на Община Троян. Стабилна перспектива показва дългосрочният кредитен рейтинг bgBaa2. А краткосрочният – bgP-2 – че общината има сравнително добра способност за изплащане на краткосрочните задължения. Направеният анализ разглежда финансовото състояние и кредитоспособността на Община Троян и се базира на данни за периода 2006-2012г.
Община Троян няма просрочени задължения през разглеждания период и е предприела мерки срещу неизрядните платци за събиране на просрочените вземания. Според данните за краткосрочните вземания и задължения, текущата ликвидност на Община Троян може да бъде определена като много висока. Управленският екип осъзнава необходимостта да се финансират проекти по програмите на Националната стратегическа референтна рамка /НСРР/ и ПУДООС. Балансирането на приходната и разходна част на бюджета е добро, в резултат на което Общината реализира излишък в края на разглежданите години. Икономическото развитие на Община Троян е доста интензивно. Тя отчита по-нисък от средния за страната процент на безработни към общо активното население. Това са основните положителни фактори, влияещи върху рейтинга, според авализа на АКРА.
Отправена е препоръката да се предприемат мерки за повишаване на събираемостта на просрочените вземания на общината.
Изводът на АКРА е, че въпреки финансовата криза община Троян се стреми да управлява разумно всички налични ресурси и да използва алтернативни източници за финансиране на заложената програма за управление.
Сред положителните фактори, влияещи върху рейтинга, се посочва и разумно управление на община Троян. Налице е здравословно ниво на дългосрочните задължения, които не се очаква да влошат финансовото състояние на общината.