Община Ловеч се включи в събитията по повод 1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунистическия режим

Община Ловеч се включи в събитията по повод 1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунистическия режим

Представители на ръководството на Община Ловеч се включиха в събитията по повод 1 февруари – Ден за почит към жертвите на комунистическия режим.

Кметът Корнелия Маринова тази година участва в националното събитие в София  пред мемориалната стена до НДК. Там бяха и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, много политически лидери, граждани. (Подробности по-късно)
Заместник-кметът на Община Ловеч Цветан Георгиев, заедно с общински съветници и представители на ПП СДС – Ловеч, както и граждани, бяха на панихидата в памет на избитите без съд и присъда българи по време на комунизма. Църковният ритуал бе отслужен от Любомир Казашки, секретар на Ловчанска Св. митрополия. Това стана от 10.30 часа  в новия  катедрален храм „Св. св. Кирил и Методий“ в центъра на града.

„Ръководството на общината всяка година се включва в това важно събитие, за да не се забравят уроците на миналото“, каза Цветан Георгиев преди панихидата.

 „Не бива българи да се изправят срещу българи, това е непростимо и непоносимо от човешка гледна точка. Всеки отговорен български политик трябва да присъства на събитията в памет на загиналите“, каза областният председател на СДС – Ловеч Георги Митев, който е и общински съветник.

Ловеч е особено чувствителен към жертвите на комунизма, защото тук се е намирал Лагерът на смъртта „Слънчев бряг“ (1959 – 1962 г.), в който без съд и присъда са избити стотици българи.

Денят 1 февруари е паметен, защото на тази дата през 1945 г. по нареждане на т. нар. Народен съд  са изпълнени смъртните присъди на част от елита на нацията – княз Кирил Преславски, осем царски съветници, 22 министри, 67 народни представители и 47 висши офицери, заровени в обща яма в софийските гробища.

Община Ловеч, пресцентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *