Община Ловеч поздрави Иванка Лалева за нейния стогодишен юбилей. Професионалният й живот като учителка преминава в Ловеч, главно в реалната гимназия  „Христо Кърпачев“, днес СУ „Св. Климент Охридски“. Столетницата бе посетена на рождения ден от заместник-кмета Даниел Колев, който й връчи кошница с плодове и поздравителен адрес от кмета Корнелия Маринова. В адреса се казва:

„Приемете нашите топли и искрени поздравления за Вашия столетен юбилей!  Община Ловеч има традицията да отдава необходимото уважение и почит към делата на нашите съвременници, които трайно и дълбоко са свързани с образованието. Вие сте точно такава личност, която винаги е работила с най-малките ученици от първи до четвърти клас. Това изисква голям педагогически такт и опит, защото първите години в училище са определящи за цял живот.“

За празника около юбиляря бяха синът д-р Либер Лалев и снахата  арх. Мариета Браделева, приятели като Симеон Матеев  и неговата дъщеря Малина. По телефона за случая се обадиха с пожелания Петко Моянков от София, както и други приятели.          

Иванка Ангелова Лалева е родена на 12.07.1923 г. в село Крамолин, община Севлиево.  Омъжва се в село Брестово, там е била и учителка. Съпругът й е известният в Ловеч стоматолог д-р Лалев, днес покойник Имат селска къща,  до преди десетина години е обработвала градината. Трудът й като педагог заслужено е оценен с два ордена „Кирил и Методий“ – първа и втора степен, както и множество други отличия.

Днес тя се радва на двама внуци и трима правнуци. Още може да чете без очила, преглежда вестниците. Храни се с всичко по-малко, разказват близките й. На предния рожден ден, на 99-годишнината, сама се е прибрала пеш от кв. „Вароша“.

По повод кръглата годишнина синът Либер Лалев отвори шампанско. „Пожелавам на всички ви да стигнете моите години“, каза столетницата.

Община Ловеч, пресцентър

12.07.2023 г.