Днес , в денят на 145 –та годишнина от Освобождението на България  в община  Левски  бе отдадена почит на хилядите знайни и незнайни войни дали живота си за Свободата на България.

С националния химн  и поздрав за националния празник на България от Кольо Домеников –заместник кмет на общината започна празника в град Левски :

„Днес България чества 145 години от освобождението на България от пет вековното турско владичество.Днес българите трябва да са горди ,че България повече от 1300г.съществува по тези земи.Днешният ден е изпълнен с почит и уважение към всички наши революционери, хайдути ,опълченци, книжовници, възрожденци, които дадоха живота си за да я има Свободата.Нека почетем и многото руски ,украински финландски,  румънски войници ,които воюваха за нашата свобода.Нека бъдем горди и  нека помним и учим историята , България е имало и ще я има .”

Празничният  концерт на младите таланти от Детските  танцови състави „Звънче” и „Дъга” с ръководители Даринка Богданова и Радослав Славеев бе посрещнат с радост и аплодисменти .Възрожденски обичани песни и стихове , народни танци и настроение изпълниха площада.

Внушителен израз на почит към героите и обич към родината бе днес и празникът в село  Козар Белене . Празничен водосвет на площада в селото отслужи отец Йоан от Велико Търново.

 На площада в селото оживяха паметни събития от българската история със стихове изпълнени от децата на село Козар Белене ,  от самодейци от НЧ „Надежда 1902” и песните на Рок Група Изида с вокалистка Галя Любенова.

Самодейната група за автентичен фолклор към читалище НЧ „Надежда 1902” с. Козар Белене пресъздаде  българската традиция за пречистващата сила на огъня- Сирни заговезни с богатството и многообразието на   пролетния  празник за прехода от зимата към пролетта .За празничното настроение се погрижиха и  Танасовата музика  и Сдружение традиция Ловеч.

Кметът на Община Левски Любка Александрова, кмета на село Козар Белене Илия Ванков, признателни българи поднесоха цветя на паметника на Опълченците   от селото, участници в боевете на Шипка . 

Атанас Костов е участвал в боевете на Шипкаи при Стара Загора в 5-та опълченска дружина под командването на подполковник Нишенко, достига до Одрин и остава жив. Тодор Чарданове доставял провизии на воюващите на Шипкаи при Стара Загора.