Празникът на град Левски на 18 юли,  ще остане в историята и с едно забележително събитие. На официална церемония в празничната вечер кметът на Община Левски ,Любка Александрова получи отличието „ЗЛАТНА МОНЕТА КУЛТУРА” на Община Левски за древно и уникално културно-историческо наследство и активна съвременна културна дейност от председателя на Съвета на европейската научна и културна общност Росица Златанова.

 В чест на празника на град Левски и инициативата за международно културно сътрудничество Съветът на европейската научна и културна общност и Клубът на българския културен и научен елит  избират град Левски да  бъде Почетен домакин на Официалната церемония за връчване на Отличието  ЗЛАТНА МОНЕТА КУЛТУРА.

Председателят на Съвета на европейската научна и културна общност и  Клуба на българския културен и научен елит  Росица Златанова отбеляза ,че за тях е огромна чест и удоволствие точно в този ден , рождения ден на Апостола –Васил Левски и празник на град Левски  да връчат „Златна монета култура”.

 „..Монетата е златна предимно за това, че с нея са наградени  едни от най-авторитетните институции на България и Европа , като Флоренция и  Страсбург, посолства ,които работят за българската култура в Швеция и  Италия , посолства, които работят в  България за двустранно културно сътрудничество, като  Белгия, Дания, Монголия, Словения и много други…”каза Росица Златанова.

Симеон Кръстев , проектант и художник на „Златна монета  култура”, художник известен  със своите  картини изложени в престижни изложби в България и по целия свят и Марияна Мирчева- преподавател в УНСС с многобройни международни участия за културен обмен участваха в церемонията за връчване на отличията .

При връчването на отличието на Община Левски , Росица Златанова отбеляза ,че град Левски има древна и уникална история и култура и днес се развива модерно и по европейски.Той е един град ,който веднага след Освобождението първо създава училище и българска църква и носи с гордост името на Васил Левски. Има паметник, за който се твърди ,че е един от най-хубавите, най-добрите изображения на българския Апостол.Град в който читалището носи името на нашия обичан актьор Георги Парцалев.

Кметът на Община Левски, Любка Александрова : „За мен е голяма чест и удоволствие в празничния ден на град Левски да получим тази прекрасна награда- ”Златна монета култура”, в  деня на Апостола, когато цяла България отбелязва рождението на най-великия си син.Радвам се ,че мога да приема ”Златна монета култура”от името на всички свои съграждани , от името на читалищата ,на образователните институции в нашата община ,защото те работят изключително сърцато и много вдъхновено с цел да възпитават и познание и любов към големите достижения  на  националната и световна култура.Радвам се ,че това се забелязва и получаваме тази награда на рождения ден и на нашия град.”

Град и община Левски не случайно имат отношение към културата ,защото от тук са тръгнали  големите имена в българската култура –Георги Прцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков, имаме големи имена в науката ,именити музиканти и изпълнители, припомни Любка Александрова.И за да имат наследниците им условия за развитие бе изграден Летен театър преди година , очаква се и първата копка на музея на Георги Парцалев .

Кметът на общината сподели ,че е изключително щастлива ,че директорът на НИМ ще подкрепя популяризирането на националното културно наследство, което има Левски , дарението на Георги Парцалев и благодари от сърце за чудесната награда от свое име и от името на жителите на град Левски 

Отличието „Златна монета култура”получи посланика на Алжир в България,  Н. Пр. Месауд Мехила– за активна културна дейност и двустранен обмен.Посолството работи много активно с университетите в България, отбеляза Росица Златанова.

Посланикът честити празника на град Левски и сподели  радостта си ,че получава отличието  точно в този ден .  Н. Пр. Месауд Мехила сподели  с признателност за помощта и  дългогодишното, ползотворно и интензивно  сътрудничество с  България, като представи актуални събития от   културния обмен, за който ще продължи да работи.За празника на града посланикът е подарил на  Община Левски картини и се надява за напред да бъдат организирани съвместни културни събития с Община Левски.

Посолството на Румъния в България ,което участва активно в международна среща за представяне специално на България и лично посланикът участва в създаването на дигитален маршрут България –Румъния получи „Златно отличие култура”.Културната дипломация е от изключителна важност за прогресивното развитие на държавите, са  убедени в  посолството на Румъния.Отличието получи Зеновия Попа с огромна благодарност, като отбеляза ,че е голяма чест да бъде  в града  с името на Васил Левски, който е направил много за нейната родина Румъния.

С поздравително писмо  до кмета на Община Левски и Председателя на Съвета на европейската научна и културна общност, Посолството на Република Словакия, което  е номинирано и на следващата церемония ще получи своята златна монета, извънреден и пълномощен посланик  Васил Гривна честити на отличените ,честити празника на град Левски с пожелание за успешно развитие и културен обмен.

 За принос към българската история „Златно отличие култура” получи Националния исторически музей /НИМ/ ,в който се съхраняват 650 хил.културни ценности.Място, където може да се проследи дългата и славна история на България с богати експозиции от 6-то хилядолетие преди Христа до днес.

 Директорът  доц. д-р Бони Петрунова, автор на повече от 200 книги и научни публикции ,изказа огромната си благодарност за това ,че българската култура получава такова уважение и висока номинация.  Изрази радостта си ,че вижда много млати хора на празника ,които в националния исторически музей ще могат да се потопят в богатата история на своят родина ,на всичко , което ни прави горди българи. Доц. д-р Бони Петрунова отбеляза ,че в нейно лице Община Левски има един огромен  приятел и НИМ ще помага във всички културни събития ,които инициира и провежда град Левски.

Празничната вечер  продължи с великолепен концерт на Танцов ансамбъл  „Средец”и празнична заря.