Обстановката в област Ловеч постепенно се стабилизира, никъде няма бедстващи хора, снегопочистващата техника работи навсякъде. Това е информацията, която заместник областният управител Нели Читинова получи днес от кметовете на общини и от директора на Областното пътно управление (ОПУ). Единственото населено място без връзка е луковитското село Бежаново. В момента екипите на фирмата за снегопочистване работят, за да осигурят достъп до там. Останалите пътища в община Луковит са проходими, без ток и вода са Дерманци, Ъглен и Торос.

И в общините Априлци и Ябланица пътищата са проходими, навсякъде има ток. Без вода все още са гр. Ябланица и с. Малък Извор. На тъмно и без вода е цялата община Летница, но няма проблеми с пътищата. Проходими са пътищата и в община Угърчин, но само в с. Кирчево има ток. Електричество има в цялата община Тетевен, пътищата са проходими, сега ги разширяват, без вода са селата Галата, Глогово и Градежница. Предстои евакуация на туристи от хижа „Васильов“, но те не са бедстващи, разполагат с храна, има и ток.

Уличната и пътната мрежа в община Троян е почистена, седем населени места имат проблем с електрозахранването.

Продължава снегопочистването в община Ловеч. Пътищата в посока селата Къкрина, Брестово, Горно Павликени, Прелом и Малиново са непроходими. Работи се по осигуряване на достъпа до тях. Пътят до с. Баховица остава затворен заради снегонавяванията на този етап. Проходими са пътищата до селата от общината по посока София, но там пък няма електрозахранване. Ток има само в селата Умаревци, Йоглав, Дойренци, Пресяка, Гостиня, Смочан, Лисец, Баховица, Радювене и ловешките квартали „Гозница“ и „Продимчец“.

Ситуацията е динамична, но екипите на всички ангажирани институции и фирми работят и очаквам до края на деня обстановката да се нормализира, коментира Нели Читинова. Тя поддържа постоянна връзка с всички кметове на общини и с директора на ОПУ. Оттам информираха, че пътят Ловеч – Плевен остава затворен засега заради високи преспи и снегонавявания. Повече от 60 машини са на терен и работят по почистването на републиканската пътна мрежа на територията на област Ловеч.