Уважаеми съграждани,

Днес се навършват 138 години от едно от най-съдбоносните, дръзки и достойни събития в развитието на българската държава – Съединението на разделените Княжество България с Източна Румелия.

Поглеждайки назад съединението е било наша основна цел, която е най-видима през петвековното турско робство – борба за съхранение на живота, на езика, на традициите и обичаите.

Годината е 1878, а Берлинският конгрес разкъсва територията на България. Въпреки това, връзките между разделените области не спират, бързо се заражда общонационално движение, което подготвя предстоящото обединение на двете територии и то не закъснява – след бунтове и военен преврат, на 6 септември 1885 г., подкрепено от българския княз Александър Първи Батенберг, Съединението е факт, а България отново е цяла.

Макар Берлинският конгрес да разпокъсва земите на България, той не успява да прекъсне духовната нишка на народа ни. Нашите деди дръзко отхвърлят несправедливостта, наложена от Великите сили и ни показват значимостта, смисъла и значението на девиза „Съединението прави силата“. Затова датата 6 септември е символ на успех с непреходно значение за историческата съдба на българския народ.

6-септември е доказателството, че нас българите, трудностите не могат да ни разединят, а напротив – обединяват ни още повече, защото сме горд и свободолюбив народ, народ с история и национално самочувствие!

Нека помним и тачим хората, които вложиха ум, воля и жертвоготовност в това свято дело – Съединението. Да бъдем техни достойни следовници в името на едно по-добро бъдеще за България!

Честит празник!

Да живее България!