Когато държавата забелязва и подкрепя усилията на предприемчивите хора, резултатите са налице и в полза на обществото. Това каза днес областният управител Виктор Стойчев при посещението си в разсадника на Държавното горско стопанство (ДГС) – Ловеч, в с. Сливек. Той поздрави директора инж. Младен Миков за възобновеното горско пространство. От миналата година е започнало постепенното възстановяване на голяма част от простиращия се на 35 дка разсадник, където отглеждат разнообразни горско-дървесни видове. Тук може да се намерят обикновен смърч и обикновена ела, казвазка ела. Киликийска и турска ела също – засети за първи път у нас. Както и обикновен кестен, червен дъб и бял бор за масови залесявания.

В разсадника в момента работят трима души, но всички служители в горското стопанство със сърце помагат със собствен доброволен труд, съобщи инж. Миков.

Тази година на територията на горския разсадник е създаден и държавен пчелин, настанени са 25 пчелни семейства, вече е произведен и първият натурален мед. Изследванията в лаборатория са показали, че отговаря на българския държавен стандарт и съвсем скоро ще бъде предложен на потребителите. За пчелите се грижат двама горски служители, които имат сертификати за правоспособност, намеренията са да бъде увеличен броят на семействата и съответно продукцията.

В разсадника е изградена и система за видеонаблюдение, въведена е в експлоатация и напоителна система, комбинирала в себе си старата тръбна мрежа и нова водна помпа, но в плановете на ръководството на ДГС е изграждане на изцяло нова напоителна система.

Горското стопанство в средата на годината се сдоби и с нова придобивка – трактор, с необходимия прикачен инвентар за лесокултурните си дейности – плуг, фреза, косачка и пръскачка. С тяхна помощ ще продължат с по-бързи темпове дейностите в горския разсадник и лесокултурните мероприятия в горите на територията на ДГС – Ловеч. Новата техника е осигурена от Северозападното държавно предприятие – Враца, в рамките на проект, финансиран по оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020.