Нека тази вечер не бъде възпоменание, а началото на нов живот на творчеството на Мъро. Това каза тази вечер на откриването на изложбата на Мариян Жечев – Мъро (1957 – 2004) областният управител Виктор Стойчев. Той отбеляза и своето усещане, че много от картините имат и политическа закачка от времето, в което са създадени.

В Художествената галерия „Проф. Теофан Сокеров“ в Ловеч са подредени 26 платна на Мъро, всичките от личната семейна колекция. Той рисуваше, за да идат картините му в галериите, не обичаше да си стоят вкъщи, каза съпругата му Стефка Жечева, организатор на изложбата. Затова и тя решила да ги покаже на ценителите на изкуството, като са възможни и откупки. Жечева обяви, че дарява две картини на приятели, а директорът на Галерияна Валентин Узунов откупува една. Той припомни как заедно с Мариян някога са учредили Дружеството на ловешките художници. „Мъро е самобитен и изключително сериозен в срещата си с четката и живописта. Неговият пластичен език е специфичен и много смел“, каза Узунов.

Показаните творби са участвали в национални, колективни и самостоятелни изложби, всички те са колажи. Иначе негови работи са собственост на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Министерството на културата, галериите в Ловеч, Олен (Белгия) и Истанбул (Турция), на колекционери и частни лица.

Мъро тази година щеше да навърши 66, но си остана завинаги на 47.