Областният управител на Ловеч поздрави огнеборците за професионалния им празник

Областният управител на Ловеч поздрави огнеборците за професионалния им празник

Областният управител инж. Светослав Славчев се включи днес в тържествения водосвет по случай професионалния празник на пожарникарите 14 септември и откриването на Седмицата на противопожарната безопасност 13-19 септември, отслужен от Ловчанския митрополит Гавриил. „Благодаря, че всекидневно издигате престижа на професията на огнебореца! Благодаря, че в рискови ситуации винаги проявявате висок професионализъм и всеотдайност! Благодаря, че сте гарант за сигурността и спокойствието на гражданите!“ – се казва в поздравителния адрес на областния управител до директора на РДПБЗН комисар Владимир Кацарски. Инж. Славчев отправи поздравленията си и за добре преценените и подбрани мероприятия в Седмицата на пожарната безопасност, „с които – сигурен съм – ще повишите информираността и културата на гражданите по отношение на пожарното дело и ще покажете на практика част от Вашите безспорни възможности“.

По време на тържеството бяха обявени и отличените от ръководството на МВР и от директора на регионалната дирекция в Ловеч служители. 20 получават писмена похвала, а един – Петър Недялков, е награден с почетния медал на МВР –  за проявена инициативност, постигнати високи професионални резултати и съществен принос при изпълнение на служебните задължения.

Празникът на пожарникарите датира още от далечната 1905 г., когато на 14 септември в София е свикан първият пожарникарски събор, в който участват 17 пожарни командири от страната и десет любители на пожарното дело. Съборът продължава пет дни и на него са обсъдени важни въпроси за изграждането на пожарните служби у нас, основава се и първото пожарно дружество с печатен орган списание „Пожарно дело“. На събора е решено 14 септември да се чества като патронен празник на всички пожарни команди в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *