Областният управител на Ловеч гост на традиционния гложенски събор

Областният управител на Ловеч гост на традиционния гложенски събор

Областният управител се включи тази вечер в официалното откриване на традиционния събор в тетевенското село Гложене. Поканата за участие му бе отправена от настоятелството на Народно читалище „Цачо Ненов – 1897 г.“, организатор на част от проявите на събора – кулинарният празник, финансиран по проект от Национален фонд „Култура“ – „Вкус на балканска трапеза“.

Стойчев пожела на всички много емоции и настроение на празника. Той пое ангажимента държавата винаги да подкрепя усилията на местната власт и проектите й, които са в полза на общността, да получават нужното финансиране.

Сред гостите на гложенци днес бе и председателят на общински съвет – Тетевен, Мария Стойчева. Вашето присъствие е голямо уважение за нас, благодарим, коментира кметът на Гложене Красимир Николов. В словото си той изтъкна, че въпреки променения днес формат на събора важното е, че е запазил самобитността си.

Вечерната програма днес включваше концерт на певицата Владислава Христозова и ще завърши с празнична заря. Утре тържествата продължават с приятелски футболен мач на отборите от Гложене и Голям извор – сутринта, а вечерта започва кулинарният празник. Ще има състезание за традиционна съборенска трапеза и за домашна ракия. Майсторство ще демонстрират и малките таланти от селото в детската творителница за рисуване и моделиране, а фотографска изложба ще покаже Гложене в сезоните.

И на втория ден от събора ще има концертна програма с участието на местни и гостуващи читалищни групи.

Празничен спектакъл организира днес и Народно читалище „Светлина – 1927 г.“ в ловешкото село Лисец, с което отбелязва своята 95-годишнина. Областният управител изпрати до читалищното настоятелство поздравителен адрес, в който поднася своите адмирации за развиваното родно културно наследство и пренасянето му в бъдещето. Стойчев изразява и убедеността си, че на читалището му предстоят още много хубави дни и години и още много празници и спечелени награди.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *