Две решения на общинския съвет в Луковит върна за ново обсъждане областният управител. Те са приети на сесия в края на февруари и касаят разпоредителна сделка с имот.

Първото (№478) е за продажба на недвижим имот, частна общинска собственост, в Луковит, като общинският съвет дава съгласие това да стане чрез публично оповестен конкурс. Решението според областния управител е издадено от компетентен орган, при спазване на съответната форма и в съответствие с административнопроизводствените правила и целта на закона, но в противоречие на материалноправните разпоредби.

Нарушението е, че общинският съвет е намалил пазарната оценка на имота, изготвена от независим оценител, макар и тя да е в по-висок размер от данъчната. Не съществува законова възможност общинският съвет да прави това.

Законът за общинската собственост установява единен принцип на определяне на пазарните цени на имотите по сделки. Отклонението от този принцип поставя неоснователно определена група физически и юридически лица в по-благоприятно положение при придобиване на собственост върху общински имоти, което не само не намира опора в закона, но и нарушава изискването общинският съвет да управлява и да се разпорежда с общинското имущество в интерес на общината.

Със същите мотиви областният управител върна и второто решение (№482). То е за продажба на недвижим имот, частна общинска собственост, в Луковит на съсобственик.