Проверка на Главния инспекторат към Министерския съвет потвърди законосъобразността на действията на областния управител Виктор Стойчев за бившата казарма. През октомври комисия от държавни инспектори извърши проверка на цялата документация по случая и направи оглед на място. Препоръката в доклада им до министър-председателя е областният управител да предприеме процесуални действия по реда на Закона за държавната собственост за възстановяване на поземления имот в патримониума на държавата.

В края на юли т. г. областният управител поиска от община Ловеч терен от бившата казарма в Ловеч, представляващ недвижим имот с площ 4382 кв. м, застроен с 13 сгради, да бъде прехвърлен в собственост на държавата в срок до 1 септември т. г. Причината – неизпълнение на договора, с който имотът се предоставя на общината от държавата за изграждане на централен общоградски парк. Правото на собственост върху имота е прехвърлено безвъзмездно на общината с решение на Министерския съвет от октомври 2017 г., а договора областният управител и кметът са сключили в началото на декември 2017 г. В него е заложена клауза, според която при нереализиране на предвиденото мероприятие в срок до пет години от придобиването на имота общината се задължава да прехвърли собствеността върху него на държавата. Такава е и разпоредбата на чл. 54, ал. 5 от Закона за държавната собственост.

За това време община Ловеч е провела конкурс за проект за урбанистично-архитектурна концепция за преустройство на терена на бившата казарма за рекреативни цели. Сключила е договор по възлагане със спечелилия конкурса за изготвяне на инвестиционен проект, той е одобрен. Издадено е разрешение за строеж. Но предвиденото по договора изграждане на парк не е реализирано.

Междувременно, отчитайки обявената от тогавашното общинско ръководство проектна и административна готовност да кандидатства за финансиране, областният управител удължи срока за връщане на имота на държавата до края на септември.

Теренът на бившата казарма представлява общо четири имота, като три от тях общината придобива безвъзмездно след решение на правителството и съгласно договор още от юли 2014 г. През 2021 г. общината е обединила първите три предоставени й имота с четвъртия. С влизане в сила на Подробен устройствен план – План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на зона „България“ и съпътстващото изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Ловеч новообразуваният имот е с площ 65 685 кв. м, с начин на трайно ползване „Обществен селищен парк, градина“ с отреждане „За обслужващи дейности с широко обществено ползване и парк“ и става част от зелената система на Ловеч. Според предишния кмет на Ловеч законът не допуска имотът да се възстанови извън зелената система на града.

В доклада си държавните инспектори обаче посочват, че съгласно Закона за устройство на територията озеленените площи, собственост на държавата и общините, са публична собственост. И прехвърлянето на собствеността на имот, публична общинска собственост, от община Ловеч на държавата, не променя неговото предназначение, променя се единствено формата на собственост – от публична общинска в публична държавна. Това ще даде възможност, се казва още в доклада, при декларираната от община Ловеч проектна готовност тя отново да придобие безвъзмездно правото на собственост върху имота, преобразуван в частна държавна собственост, след решение на Министерския съвет по предложение на министъра на регионалното развитие и благоустройството. Опция, която предложи и областният управител – след прехвърляне на правото на собственост в полза на държавата имотът отново да бъде предоставен на община Ловеч по реда, процедурата и условията на Закона за държавната собственост. Още повече че такова становище е изразил и министърът на отбраната, според когото новообразуваният имот не е необходим за отбраната и сигурността на държавата.

И от МРРБ, видно от доклада, считат, че община Ловеч следва да предприеме действия по реда на Закона за общинската собственост за прехвърляне собствеността върху имота на държавата.

„Ще дам време на новото ръководство на община Ловеч да се ориентира в ситуацията и по този казус, като приканвам кмета да предприеме нужните действия и за връщане на имота на държавата, и за последващо ново искане за придобиване отново правото на собственост върху него“, каза областният управител. Виктор Стойчев изрази очакването си, че няма да се стигне до отказ от страна на общината за осъществяване на административната процедура, но гарантира, че всички негови действия ще бъдат с оглед защита на държавния интерес.