До 18 май Областният информационен център в Ловеч провежда кампанията “Европа близо до нас”, включваща поредица от събития. Инициативата цели да запознае обществеността от региона с целите и дейностите на центъра и да популяризира информацията за европейската политика на сближаване, структурните и кохезионния фондове и оперативните програми, действащи в България за периода 2007-2013 г.
Кампанията „Европа близо до нас“ стартира на 14 май с информационна среща с участието на ученици от горния курс на ловешки училища, работещи по проект «Успех», който се финансира от Европейският социален фонд чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. По време на срещата бе представена и възможността за участие на ученици и студенти в Стажантската програма на центъра през летните месеци на тази година. Събитието се проведе в партньорство с РИО на МОМН – Ловеч.
Днес ще се проведе среща със секретарите на читалища от област Ловеч, на която освен кохезионната политика на ЕС ще бъдат представени и конкретни възможности за финансиране на проекти от Европейския социален фонд чрез ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. Участниците ще бъдат запознати с добри практики от реализирани проекти от читалища в България и друга полезна информация.
За запознаване на местния бизнес с възможностите за финансиране по оперативните и други общностни програми е планирана среща на 17 май. Участниците ще бъдат запознати и с финансовия инструмент JEREMIE. Събитието се организира с подкрепата на Стопанска камара – Ловеч, информационна мрежа Enterprise Europe Network и дирекция “Регионална служба по заетостта” – Ловеч.
Областният информационен център – Ловеч, стартира и друга своя инициатива – събиране и разпространение на добри практики от проекти, съфинансирани от еврофондовете, реализирани от общини, НПО, училища, читалища, фирми и др. Необходимо е да се популяризират множеството добри практики от успешно осъществени проекти в региона, които са променили към по-добро живота на хората. Като „добра практика“ се тълкува всеки изпълнен проект с видим резултат, който ясно илюстрира приноса на структурните и кохезионния фондове на ЕС в страната. Събирането на добрите практики започва през май 2012 г. и ще приключи в края на годината с издаването на информационна брошура и видеоматериал със събраните вече материали.
Областният информационен център е създаден по проект „Изграждане и функциониране на Областен информационен център в Община Ловеч“, финансиран по Оперативна програма „Техническа помощ“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие.
Община Ловеч