Областна администрация – Ловеч, отново е партньор на инициативата на сдружение „БГ Бъди активен“ Европейски ден на спорта в училище. Тя ще бъде реализирана на 29 септември в учебни заведения в България и Европа, това е нейното девето издание. Денят е посветен на насърчаването на физическата активност сред деца и подрастващи, които тогава ще имат възможност да опитат нови активни занимания и спортове, за да намерят движението, което да им доставя удоволствие и им помага да растат здрави и силни.

Областната администрация като партньор вече четвърта поредна година работи за популяризирането на събитието в област Ловеч. Кампанията е промотирана чрез собствените комуникационни канали – на интернет страницата www.lovech.government.bg, където е и наличен линк към www.bgbeactive.org, както и на фейсбук страницата на администрацията. Уведомени са РУО – Ловеч, и общините от област Ловеч за разпространение и популяризиране на събитието сред училищата, като им е предоставен и наръчник, съдържащ информация как да се регистрират учебните заведения и да проведат своя спортен празник, както и критериите за избор на най-активните за 2023 г. След получаване на отчетите на екипа на „Бг Бъди активен“ администрацията се ангажира да отличи училищата с най-голям принос от областта, както всеки път досега.

Европейският ден на спорта в училище е част от кампанията NowWeMove и Европейската седмица на спорта #BeActiv. Събитията от кампанията са официално подкрепени от Министерството на образованието и Министерството на младежта и спорта. От първото издание през 2015 г. до миналата година участие са взели над 700 хиляди ученици. През 2022 г. кампанията отбеляза рекордни резултати с включване на повече от 700 учебни заведения в цялата страна. Въвлечени са 330 населени места с над 138 хиляди ученици и близо 21 хиляди преподаватели и родители.

От област Ловеч миналата година в Европейския ден на спорта в училище се включиха над 3150 ученици и 300 преподаватели от 14 учебни заведения. Четири училища бяха класирани сред най-активните у нас.