Пълна инвентаризация на имотите, държавна собственост, извършва областната администрация. Това съобщи на пресконференция в националния пресклуб на БТА областният управител Виктор Стойчев. Прави се физическа проверка на всички активи – имоти, сгради, земеделски земи, които са държавна собственост, на територията на Ловешка област и се сверяват данните, отразени в кадастъра, досието при областния управител и фактическото положение, каквото е на терен. Инвентаризацията трябва да приключи в края на годината.

Областният управител заяви, че констатирани от него пропуски в управлението на държавната собственост в предишния му мандат е предал на приемника си през лятото на миналата година, и приветства факта, че те са намерили своето развитие. Заведено е дело държавата да си върне 60 дка, предоставени на частна фирма, в землището на община Угърчин. Става дума за инвестиционно намерение, което не се е реализирало в законовия срок и теренът трябва да бъде върнат на държавата. Това не се е случило и затова се очаква решение на съда. По друг казус държавата вече актува терен в с. Рибарица като държавен – такъв, какъвто е бил изначално, но по една или друга причина не е бил издаден акт за държавна собственост години наред. Имот на брега на язовир „Сопот“ вече не се отдава безвъзмездно, а срещу наем, тоест държавата получава пари за своята собственост.

Стойчев обяви още, че при провежданата сега инвентаризация е установено, че в едно курортно селище в областта на държавен терен е построен хотел, без за това държавата да е уведомявана и без да е давала съгласие за тази частна инициатива. Пак без държавата да е информирана е констатирано и друго – част от държавен терен е приобщен към частен терен. Има и други нередности, които в хода на инвентаризацията служителите са забелязали, но са по-дребни и не водят до щета на държавния бюджет.

„Моята задача е да защитя държавния интерес. Дали ще влезем на съд, дали ще тръгнем на преговори за съсобственост, но при всички положения това безвремие и безхаберие няма да продължи“ – изтъкна областният управител. Той добави, че не знае колко в годините назад не е правена подобна инвентаризация, но посочи, че важното е, че в момента се прави и „дава шанс да върнем нещата към нормалността, тоест това, което е на държавата, да си бъде на държавата“.

По отношение на финансовото състояние на областната администрация Стойчев съобщи, че след встъпването си в длъжност като областен управител е установил нарушение при закупуването на лек автомобил без обществена поръчка. За това е сезирал Агенцията за държавна финансова инспекция с молба за извършване на финансова инспекция по отношение покупката на този лек автомобил. „Смятам, че цената е завишена. Договорът е сключен в нарушение на Закона за обществените поръчки и според мен има ощетяване на бюджета. Дали това е така, или не, след извършване на инспекцията, ако тя бъде възложена, ще мога да бъда и по-конкретен“ – каза още той.

Пресконференцията днес Стойчев даде два месеца, след като бе назначен на поста. В нея участва и заместник областният управител Нели Читинова, която съобщи, че по решение на областната комисия по безопасност на движението, чийто председател е, ще бъде изпратено писмо до Агенция „Пътна инфраструктура“ с предложение да включи в инвестиционните си програми допълнителна лента на отделни места в участъка Голец – Сопот, част от републиканския път І-4 София – Варна. Целта е така там да бъдат намалени рисковите изпреварвания.