Незаконна кариера за добив на инертни материали е разкрита край луковитското село Румянцево

Незаконна кариера за добив на инертни материали е разкрита край луковитското село Румянцево

Незаконна кариера за добив на инертни материали е разкрита край луковитското село Румянцево. Сигнал за нея са подали земеделски производители, които случайно се натъкнали на изкопни работи в близост до ремонт на 40-годишен газопровод, минаващ през земи, които те обработвали. Земеделските производители са направили клипове на работещи багери, подали са и сигнал на тел. 112.

За незаконната кариера край Румянцево станало ясно на 10 май. Тя е разделена три части и от нея се добива материал, които се използва за насипване на терена след полагане на новите тръби на газопровода. Земеделският производител Диян Вацов, през чиито земи минава трасето е категоричен, че са допуснати редица нарушения. „Тук няма концесия, сатутът на земята е пасище-мера, изцяло общинска собственост. Когато дойдохме, багерите копаеха, имаше камион, който зареждаше с гориво, и самосвалите вървяха и извозваха материала. Звъннахме на 112, отзоваха се от полицията, информирахме Инспектората към община Луковит, РИОСВ-Плевен”, обясни Вацов.

От РИОСВ-Плевен отговорили, че контролът на дейностите трябва да се осъществява от община Луковит. Според Диян Вацов обаче хората, които трябва да осъществяват контрол, не са стъпвали на кариерата и не са следили ремонта на газопровода. „Техническият, който дойде тук, каза, че не знае откъде са тия машини, те може би са паднали от някъде случайно, и този обект е бил завършен. А същевременно машините работеха”, недоумява земеделският производител.

От община Луковит твърдят, че веднага са реагирали на сигнала за незаконната кариера. „След като установихме, отидохме на мястото, и с помощта на полицията, която също дойде с нас, установихме шофьорите на камионите, установихме фирмата, чиято собственост са машините и им съставихме акт за административно нарушение. Актът е съставен, в пълното право си е фирмата да го обжалва, самото наказателно постановление се издава може би от министъра на икономиката и енергетиката, каза Ивайло Иванов, еколог в Община Луковит. На фирмата, работила незаконно, може да бъде наложена глоба в размер от 5 до 50 хил. лв.

Жителите на Румянцево обаче смятат да продължат да търсят правата си за незаконна експлоатация на терени край селото им, която нарушава природата.

Репортаж по темата може да гледате в новините на ТВ Зетра.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *