Втора среща за обсъждане взаимодействието на общината с НПО и гражданските структури

Втора среща за обсъждане взаимодействието на общината с НПО и гражданските структури

На 22 юни да се проведе втора среща за обсъждане взаимодействието на община Ловеч с НПО и гражданските структури. Това решиха днес техни представители на публичното обсъждане на проектоправилника за организацията и дейността на община Ловеч при работата с неправителствените организации и гражданските сдружения. Дотогава всеки може да дава конкретни предложения по проекта, по приложенията и по формулярите за кандидатстване за средства от общинския проектен фонд, за да бъде максимално прецизиран и изчистен документът.
На срещата днес стана ясно, че трябва да се конкретизира за какво да се използват средствата – за финансиране или за съфинансиране и в какво съотношение, за стимулиране на граждани, които не са НПО, да правят нещо за града си, или за подпомагане на НПО, които правят нещо за града си – по предложение на Павлин Иванов, председател на сдружение „Ловеч днес”. Обсъдено бе още да бъдат определени конкретни теми и организациите сами да решат чрез гласуване за какво приоритетно да бъдат използвани парите тази година, тоест да има регламент, а не хаотично предлагане на идеи.
Общинският съветник Доротея Цанкова като човек, гласувал на заседанието на общинския съвет за създаването на общинския проектен фонд от 20 хил. лв за настоящата година, обясни, че по време на дебатите в комисиите колегите й са се обединили около становището, че това ще са пари за озеленяване, за облагородяване на детски и спортни площадки, въобще за инициативи на кварталните съвети, на етажната собственост, на гражданите. Тя призова представителите на НПО-атата и гражданските структури да участват в заседанията на комисиите, защото те са тези, които най-добре могат да защитят тезата си.
Друго предложение на публичното обсъждане днес, около което присъстващите се обединиха, направи председателят на „Зона Ловеч” Валентин Вълев – да бъде възобновен съществувалият преди години Граждански консултативен съвет.
Правилника, който ще разработим и внесем в общинския съвет, ще касае взаимодействието между трите страни – община, общински съвет и Граждански консултативен съвет, обясни модераторът на форума Борислав Иванов от община Ловеч. Той съобщи, че проектът за правилник ще бъде внесен за обсъждане в общинския съвет на сесията през юли.