Трети март е ден на тържествена гордост, ден на преклонение и вечна признателност, ден който даде началото на третата българска държава, припомни при откриването на събитието водещият Красимир Кръстев, ден символ на националното ни единение ,на силата и волята на българите да отстояват свободата си..

  • Кметът на общината Любка Александрова  честити националния празник на кмета на селото Илия Ванков, на жителите и гостите на село Козар Белене .Припомни   определящи за съдбата на българския род  исторически събития и силата на българския дух с пожелание  да бъдем достойни за висотата на българския идеал роден на 3 март и обичаме родината си.
  • Рок група „Изида” със своите патриотични песни за родината , за боевете на Шипка и победата потопи всички в духа на празника .

Представена беше  възстановка  „Защитата на Троянския манастир” ,на паметното в българската история събитие с участието на сдружение  „Традиция”гр. Ловеч, 17-ти ученически гвардейски отряд към  СУ „Крум Попов”,   самодейци, Танцов състав „Надежда 2012” и др.