Събраните приходи в офиса на НАП в Ловеч през 2022 г. са близо 197 млн. лева. Това е ръст от почти 16%, което е с над 27 млн. лв. повече спрямо предходната 2021 година.  Най-голям е ръстът при данъчните постъпления, който е приблизително 24%. Нарастват и приходите от осигурителни и здравноосигурителни вноски. 

Партньорският подход на НАП Ловеч към гражданите и бизнеса води до положителна промяна в поведението на данъкоплатците. Наблюдава се трайна тенденция на доброволно спазване на данъчно-осигурителното законодателство от клиентите на офиса.

По-малкият брой установени нарушения и въведената през 2022 г. възможност за ползване на отстъпка при своевременно плащане на глобите, води до почти  48 %  спад на приходите от административни санкции. През 2022 г. платените глоби са в размер на 71 хил. лв., а през 2021 г. – малко над 135 хил. лв., съобщават данъчните в Ловеч.

От офиса на НАП в града съобщават още, че спрямо неизрядните платци се предприемат законовите мерки за събиране на задълженията. В офиса отчитат 2,5 пъти нарастване на приходите от принудително събиране на просрочените задължения и продажба на конфискувани активи. Почти 617 хил. лв. са събраните през 2022 г. приходи от принудително изпълнение на публичните задължения, при близо 244 хил. лв. през 2021 г.

 „Измина една трудна година, изпълнена с кризи. Но въпреки трудностите, бизнесът и гражданите продължиха да спазват коректно своите задължения. В офиса на НАП Ловеч отчитаме ръст на доброволното деклариране и плащане. Това до голяма степен се дължи на партньорския подход и усилията на целия екип на офиса. Благодаря на колегите за усилията и постигнатото. Високата събираемост е добра новина както за бюджета, така и за цялото общество“, каза по повод отчетените добри резултати, директорът на офиса на приходната агенция в гр. Ловеч, Валентин Вълков.