Министър-председателят Бойко Борисов и правосъдният министър Диана Ковачева откриха сградата на Административен съд Ловеч

Министър-председателят Бойко Борисов и правосъдният министър Диана Ковачева откриха сградата на Административен съд Ловеч

Министър-председателя Бойко Борисов, министърът на правосъдието Диана Ковачева и на образованието Сергей Игнатов откриха обновената сграда на Административен съд Ловеч. Те бяха посрещнати от областния управител на Ловеч Ваня Събчева, кметът на общината Минчо Казанджиев и председателят на общинския съвет Корнелия Маринова. Домакин на събитието бе председателят на Административен съд Ловеч Габриела Христова, която в словото си изрази искрените си благодарности към правителството и подчерта, че „в сградата са създадени отлични условия за работа и обслужване на гражданите”. Такава придобивка повишава самочувствието и доверието, създава ни възможност да осигурим на гражданите достъпно, ефективно и качествено правораздаване, каза още Габриела Христова, като благодари на изпълнителната власт в лицето на Министерство на правосъдието, която предостави безвъзмездно сградата за нуждите на Административни съд и осигури средствата за ремонта. Христова отдели специално внимание на председателя на Върховния административен съд Георги Колев за съдействието и пълната подкрепа през целия период на дейностите.
За три месеца това е четвърти обект, който откриваме и съм щастлива, че това се случва в Ловеч, обяви Диана Ковачева, като подчерта, че това е дело на усилията на много хора. Преди пет години, когато бяха създадени 28 административни съдилища, те бяха без дом. Днес можем да кажем, че голяма част от тези съдилища вече не очакват благоразположението на колегите си. Доволна съм от обстоятелството, че административната реформа върви ръка за ръка с ангажимента на правителството за сградите, защото комфорта на административните съдии означава и комфорт за гражданите, означава по-лесен достъп до правосъдие, по-високо качество на постановените актове, каза още Диана Ковачева.
В условията на най-тежката финансова криза в света, ние отделяме повече пари и строим повече, отколкото за 20 години. Във времето пет години назад, когато се отчитаха милиарди излишъци, не са направени сгради. За това сме ние, за да строим, каза премиерът Бойко Борисов като пожела на съдиите в Ловеч ползотворна работа.
След прерязването на лентата, официалните лица разгледаха обновената сграда. За реконструкцията й са били осигурени 1,7 млн. лева от Министерството на правосъдието. След ремонтните дейности сградата, която се намира в центъра на Ловеч, разполага с 3 заседателни съдебни зали, зали за съвещания, конферентна зала, библиотека, кабинети за съдиите и съдебната администрация. Изградена е система, която отговаря на всички изисквания на Европейския съюз за охрана на съдебни сгради – контрол на достъпа, видео-наблюдение, СОТ и пожарно известяване.
Събитието започна с водосвет, отслужен от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил. ГЕРБ вече даде 100 000 лв, отделили сме и други средства, когато стигнете до тях, парите ще ви бъдат предоставени, но Ловеч трябва да има завършен катедрален храм, каза премиерът.
По-късно Бойко Борисов посети и Езиковата гимназия в Ловеч, където наскоро с предоставени от правителството 1 млн. лв започна изграждането на нова мултифункционална спортна зала. Там той на дълго и широко разговаря с журналистите.