С две предложения излязоха Местните инициативни групи (МИГ) от Северозападния район на планиране по време на работна среща, инициирана от областния управител на Ловеч инж. Светослав Славчев.

Форумът се състоя днес и на него присъстваха областни управители, представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на Министерството на земеделието и на МИГ на територията на района, кметове на общини и други експерти.

Обсъдена бе новата стратегия, която предстои да изработи всеки един МИГ и нейната връзка с Регионалния план за развитие от Северозападен район.

На срещата бяха взети две решения. Едното е във връзка с оценка на стратегиите за МИГ от Северозападен район, като предложението е да бъдат стимулирани Местните инициативни групи именно от този район с пет точки при оценката.

Другото предложение, което ще бъде отправено чрез Управляващия орган, е Българската банка за развитие да може при преференциални условия и лихви да финансира дейността на Местните инициативни групи от Северозападен район на планиране. „При програмите първо се харчи, а след това се възстановяват средствата. Ние като неправителствени организации нямаме необходимия финансов ресурс“, обясни Цанко Спасовски, председател на МИГ – Троян, Априлци, Угърчин.

По време на форума експерти от двете министерства представиха подхода „Интегрирани териториални инвестиции“ (ИТИ) и „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР), както и връзката между двата подхода. Съгласуваха Стратегия за Водено от общностите местно развитие.