Акцент

При правилно комбиниране на различни мерки може да се постигне икономия на енергия с над 50-60%, без да се смущава удобството на клиентите

Г-жо Насева, времето става много студено в последните дни. Може ли да очакваме по-високи сметки за ток?

Сметката на всеки клиент се формира на база индивидуалното потребление и отразява реалното количество консумирана електроенергия. В България потреблението на ток през зимата традиционно се увеличава, което е продиктувано от два основни фактора – че все повече хора избират да се отопляват на ток поради ниската цена на електроенергията в момента в сравнение с другите енергоносители и в резултат на политиката за намаляване на въглеродните емисии, заради която много хора замениха печките на твърдо гориво с климатици. Така се получава, че у нас над 40% от консумираната електроенергия отива за отопление, докато в ЕС този дял е почти наполовина – 24%.

Затова консумацията през студените месеци при някои клиенти може да нарасне с до 70% спрямо тази през лятото, особено ако те се отопляват на ток и подгряват водата си с ток.

Неминуемо нарастват и индивидуалните сметки за електроенергия.

Какво да направим, за да намалим сметката си за ток?

Най-ефективният начин е като инвестираме и си купим уреди с висок енергиен клас, сменим дограмата на жилището си, направим външна и вътрешна изолация. Всички сме се уверили от личен опит колко неефективна и „скъпа“ е печката тип „духалка“. Ако работи цял месец, при сегашните цени това ще ни струва 370 лв., а в момента, в който я спрем, отново става студено.

Ако инвестираме в енергийно ефективно жилище, може да спестим от 70 до 90% от парите, които даваме за „топло“. Пак с толкова ще намалим и вредните емисии в околната среда.

Трябва обаче да съобразим и нещо друго – уредите стават все по-ефективни и ние вярваме, че когато дадем 2000 лв. за климатик, сметката ни задължително ще намалее. Но съобразяваме ли, че имаме не един, а три климатика, че ползваме не един, а два хладилника, че имаме LED телевизор във всяка стая?

Ако зимата се окаже студена като сегашната, тези три климатика ще работят много повече, за да затоплят помещенията до желаната температура. Така че основният фактор за намаляване на разходите за електроенергия всъщност е да си дадем сметка какъв е нашият индивидуален модел на потребление.

Но тук говорим за сериозни инвестиции?

Не е задължително да инвестираме сериозни суми. В Потребителския съвет редовно обсъждаме с потребителските организации различни лесни за прилагане мерки, с които да намалим сметките. Например, понижаване на температурата на помещенията през зимата с 1 градус, може да намали сметката ни за ток с 10%.

Ако понижим температурата за подгряване на вода от 60 на 55 градуса, може да спестим до 10% от разходите за подгряване.

Ако загряваме водата само на нощна тарифа, положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде 15%.
При избор на пералня и съдомиялна трябва да се съобразим с индивидуалните нужди на домакинството – дали да е за 9 вместо за 15 комплекта съдове, дали пералнята да пере 5 кг или 10 кг пране.

Като използваме пералнята, сушилнята и миялната на по-ниска температура, ще спестим енергия за загряване на водата, а и съвременните препарати позволяват да се пере и мие при по-ниски температури със същия краен ефект.

Използването на остатъчната топлина на фурната, като я изключваме 10 минути преди края на времето за готвене ще ни спести до 20% от сумата, която плащаме за електроенергия за нейната работа.

Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане ще ни осигури икономия на електроенергия за готвене до 20%.

Тези и други практични съвети може да се намерят на сайта на Електрохолд Продажби в секция „Домакинства“, подсекция с „Енергийна ефективност“: https://electrohold.bg/bg/sales/domakinstva/energijna-efektivnost/. Там има и калкулатор, чрез който потребителите може да изчисляват приблизителната консумация на своите електроуреди.

Каквито и мерки да предприемаме, обаче, те не бива да нарушават удобството ни, а напротив. Електричеството става все по-важен източник на енергия в нашето ежедневие – било за пералнята, било за сушилнята, било за компютрите и домашния ни офис. Затова трябва да ползваме електроенергията разумно и отговорно.