Ловчанският митрополит Гавриил заведе свещеници и миряни на поклонническото пътуване в Украйна

Ловчанският митрополит Гавриил заведе свещеници и миряни на поклонническото пътуване в Украйна

Ловчанският митрополит Гавриил заведе в Украйна свещеници от Ловчанска епархия, участници в църковния хор към катедралния храм „Св. Троица” – „Евстати Павлов”, и миряни. Поклонническото пътуване бе по покана на игумена на манастира „Свето Възнесение” в гр. Черновци епископ Лонгин. Гостоприемност, братска топлота и любов бяха част от престоя в това свято място, съобщиха след завръщането си от българската делегация. Те определиха манастира като райско кътче, сякаш отделено с невидима стена от суетата на света. В него игуменки и монаси се грижат за 400 изоставени деца, всичките духовни чада на епископ Лонгин. Повечето от тях, изоставени от родителите си, подхвърлени, болни и недъгави, са имали щастието да попаднат на място, където са обгрижвани с такава любов, че очите им греят със светлината на обичани деца, са впечатленията на българите от срещата с тях. В училището към светата обител тези деца получават средното си образование, а при желание да продължат да учат пак манастирът поема издръжката им. Епископ Лонгин разказал, че когато манастирът бил посетен от 150 дипломати от държави, имащи консулства в Украйна, те му споделили, че никъде по света не са виждали нещо такова.
Епископ Лонгин и Ловчанският митрополит Гавриил заедно са отслужили света литургия в храма, който едва успял да побере всички, дошли да получат благодат, разказват още ловчалии, посетили Черновци. Те разгледали и Почаевската и Киево-Печерската лавра, където се докоснали до мощите на светци. По-късно на път за България се поклонили пред мощите на света Петка Българска в храма „Свети три светители” в румънския град Яш. Там те са били топло приветствани от митрополита на Яш, който е поканил владиката Гавриил специално да посети епархията му на 14 октомври т. г. и да участва в празничната богослужба по случай Петковден.
Миряните, участници в делегацията, изказват огромната си благодарност към дядо владика за възможността, която им е предоставил, да се докоснат до Бог и неговите чудеса и да усетят въздействието на живата вяра.
Поклонническото пътуване бе в последната седмица на май.
Община Ловеч

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *