Ловешкият театър и още седем в страната ще получат финансиране  за обновяване от  проект „Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства“. Това съобщи в Ловеч Христо Мутафчиев, председател на „Съюз на артистите в България“.

Мутафчиев каза още, че този проект е сериозна крачка към осъвременяване на театралните пространства в цяла България,като такова не е правено през последните 50-100 години. Включените в програмата общо осем театъра ще бъдат оборудвани с осветление, звук и сценична механизация.

Финансирането е по програма „Развитие на регионите“, а инвестицията е на стойност над 7,8 милиона лева, като срокът за изпълнение е 2 години. Водещ кандидат е НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, а останалите партньори са Министерството на културата и сдружение „Съюз на артистите в България“. 

Биляна Петрова, директор на Драматичен театър – Ловеч, даде подробности за участието на ръководената от нея институция в проект „Комбинирана концепция за подпомагане на сценичните изкуства“.

Драматичен театър – Ловеч ще получи озвучителна техника и периферия, енергоспестяващо художествено осветление, оборудване за театралната зала, както и обучение за използване на оборудването. Общата стойност е 271 000 лв.

Петрова припомни, че в Драматичен театър – Ловеч ще се реализират още два проекта. Чрез единия ще се ремонтира салона, а другия е за енергийна ефективност на сградата. Ремонтните дейности  започват още това лято.