Ловеч отпразнува своя Ден

Ловеч отпразнува своя Ден

Празник_1Родният град е памет, той е благодарност към нас и децата ни, към нашите бъднини. Ловеч е европейски път към бъдещето. Това заяви кметът на община Ловеч Минчо Казанджиев по време на тържественото откриване на празника на града 11 май.
11 май за Ловеч започна с тържествена Света литургия. Тя бе отслужена в катедралния храм „Св. Троица” от ловчанския митрополит Гавриил и е неговия гост – митрополит Питирим от Сиктивкар. След това литийно шествие потегли към в центъра на Ловеч. Там, пред новостроящия се храм „С. Св. Кирил и Методий” бе изнесена за първи път храмовата му икона.
празникИменно пред него кметът Казанджиев откри празника. Той бе уважен от гости от побратимени на Ловеч градове – Ерфурт /Германия/, Лотошино /Русия/ и Изяслав /Украйна/, депутати, кметове на съседни общини. Специален гост на събитието беше вицепрезидентът Маргарита Попова. „Нашата задача е да се единим. Само единението ще ни нареди гордо в голямото европейско семейство”, заяви в приветственото си слово Маргарита Попова.
На своя празник Ловеч почетните граждани станаха с двама повече. По време на тържествена сесия кметът Минчо Казанджиев връчи почетните знаци на града на главния кмет на Ерфурт Андреас Баузевайн. Проф. д-р Параскев Стоянов бе удостоен със званието „Почетен гражданин” посмъртно. Почетните знаци получи директорът на болницата в Ловеч, която носи името на проф. Стоянов, д-р Тихомир Бенев.
Със званието „Заслужил гражданин на Ловеч“, със заповед на кмета, бяха удостоени ръководителят на Службата по пожарна безопасност, спасяване и защита на населението при бедствия в Ерфурт Тобиас Бауер и директорът на холандската фондация „Де Пасарел“ Фреди Уулс.
Почетен медал на Община Ловеч за принос в ползотворното развитие на сътрудничеството между градовете получиха Дитер Баухаус – директор на Спестовна каса Средна Тюрингия – Ерфурт, председателят на Съюза по спортни площадки и места за отдих на поколенията в Ерфурт Винфрийд Веерщедт и Александър Сербов от Лотошино.Празник_за_1-ва
По традиция, утвърдена през последните години, на тържествена церемония на 11 май се връчват и наградите „Бизнесмен на годината” и „Инвеститор на годината”. Тази годината „Бизнесмен на годината” в категорията „Малки предприятия” стана фирма „Мелиса”. В категория „Средни предприятия” наградата отиде при „Феникс Инверс”, а в категория „Големи предприятия” – при „Месокомбинат Ловеч”.
Тази година за първи път две фирми получиха наградата „Инвеститор на годината”. Това са фирмите „Бонмикс” и „Месокомбинат Ловеч”. Първото дружество е инвестирало през 2013 г. над 3,5 млн. лв., а второто – над 4,5 млн. лв.
Традицията повелява на празник да се подаряват подаръци. И тази година гостите от Ерфурт пристигнаха с дарения. В Ловеч беше докарана пожарна, която е подарък от Съюза по спортни площадки и места за отдих на поколенията в Ерфурт. Тя е закупена е от Пожарната служба в града по инициатива на председателя на съюза Винфрийд Веерщедт и е предназначена за Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Ловеч. Заедно с колата в Ловеч пристигнаха като дарение и кофпомпи, които общината ще предостави на противопожарния отряд „Млад огнеборец“.
Още един специален подарък получи Ловеч за своя празник. Шест леки автомобила бяха дарени от Спестовна каса Ерфурт и докарани на място.
Празникът на Ловеч приключи късно вечерта с тържествена заря и спектакъла „Звук и светлина”.

РЕПОРТАЖ ОТ СЪБИТИЯТА НА ПРАЗНИКА МОЖЕ ДА ГЛЕДАТЕ В ПРОГРАМАТА НА ТВ ЗЕТРА НА 13 МАЙ ОТ 20:30 ЧАСА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.