Ние сме нация от любители на домашните любимци и с право! Котките и кучетата предлагат безусловна любов, привързаност и приятелство, както и множество терапевтични ползи, като например подобряване на общото здраве и благосъстояние. В крайна сметка, кой не обича да се гушка с космат приятел в края на дългия ден?

Изборът между едното или другото може да бъде трудно решение, но като цяло кучетата изискват повече внимание, докато котките са по-независими. Но ако обичате да се гушкате с косматия си приятел – и то не само когато му се иска на него, тогава може би кучето е правилният избор за вас.

Собствениците на домашни любимци имат по-ниски нива на холестерол, по-ниско кръвно налягане и по-рядко страдат от стрес, депресия и тревожност. 

Проучване на Министерството на здравеопазването на САЩ дори показва, че притежаването на домашен любимец значително подобрява шансовете за преживяване на инфаркт, а проучване в Обединеното кралство установява, че хората, които притежават домашен любимец, се справят със стреса и загубата по-добре от тези, които нямат такъв. Така че наличието на домашен любимец е полезно не само спрямо желанието за гушкане!

Най-популярните домашни любимци от семейство бозайници са котките и кучетата, а по отношение на фаворитите са разделени приблизително поравно като процентно съотношение между домакинствата в световен мащаб лек превес взимат кучетата като по-търсени и желани домашни любимци.

Котките и кучетата имат различни нужди и характери, така че това решение се влияе колкото от начина на живот, който водите, толкова и от личните ви предпочитания. Не става въпрос толкова за „куче срещу котка“, колкото за това кое животно би било най-подходящо за вашия начин на живот, като се вземат предвид нивото на активност, пространството, с което разполагате вкъщи, дали имате деца, или не и колко време може да отделите на домашния си любимец.

Разбира се, това решение може да бъде още по-трудно поради огромното разнообразие от породи. Да притежаваш чихуахуа например е много различно от това да имаш немски дог! 

Не сте сигурни коя порода е подходяща за вас? Разгледайте нашата “Библиотека за породи кучета” или “Библиотека за породи котки” за повече информация. Може да помислете и за осиновяване на куче от кръстоска или смесена порода или да спасите котка от приют.

Ясни признаци, че кучетата са за вас

Ако сте енергичен тип, който обича активности на открито, кучето може да е правилният избор за вас. Тези животни се нуждаят от много стимулация, свеж въздух и редовни разходки, така че са най-подходящи за хора, които имат градина, живеят в селски райони или имат лесен достъп до паркове и открити пространства.

Добре обучените може да бъдат водени на екскурзии и да се наслаждават на пътувания и дейности навън. За разлика от котките, те не са естествено самотни животни, така че не трябва да бъдат оставяни сами по цял ден – ако работите дълго време или имате много отговорна работа, помислете дали имате възможност да им дадете цялото внимание, което заслужават. Освен това, ще трябва да отделяте време за обучението и дресировката им.

Съществуват много различни видове породи, които варират по размер, форма, темперамент и окосмяване, така че в случай че обмисляте да си вземете куче, трябва да имате предвид и тези индивидуални различия. В крайна сметка, ако разполагате с място и време, ще бъдете възнаградени с домашен любимец, който е съпричастен, игрив, защитник и верен другар за цял живот.

Явни признаци, че котките са за вас

Ако разполагате с ограничено вътрешно пространство, имате натоварен начин на живот или просто искате по-независим домашен любимец, може би е по-подходящо да имате котка, отколкото куче. Тези животни са сравнително тихи и са щастливи да бъдат оставяни сами, да спят и да се забавляват през по-голямата част от деня, особено ако са пуснати навън. 

Не се нуждаят от разходки, така че често са подходящи за по-малко активни хора. Те обаче се радват на социално общуване и обичат да си играят с тях. Редовното оформяне на козината също е важно, особено ако имате дългокосместа котка.

Също така, нямат нужда от толкова много пространство в помещението, колкото кучетата, особено ако имат възможност да излизат в двор или градина. Дори и без достъп до външна среда, котките може да бъдат доволни, стига да се хранят с подходяща храна и да имат подходяща тоалетна, играчки и драскалки, които да занимават ума и тялото им. 

Важно е още да общувате често с тях, така че ако заминавате, ще трябва да намерите някой, който да се грижи за вашия любимец, което може да означава да помолите съсед да го наглежда редовно или да го настаните в хотел, където ще се грижат за него, докато ви няма.

Въпреки че котките не са толкова енергични, колкото кучетата, те често се оказват по-самостоятелни и са любящи, нежни, спокойни и забавни домашни любимци.

Все още не може да решите?

Много хора обичат еднакво котките и кучетата и при подходящи условия те може да се разбират доста добре в едно домакинство, ако им дадете време да се опознаят.