Регистрираната 14-дневна заболяемост от COVID-19 за област Ловеч до 26. 02. 2023 г.  включително е 20 на 100 хил. население, при 17 на 100 хил. население за предходната седмица и поредна седмица областта е в зелената зона със заболяемост под 100/100 хиляди.

            В периода 20.02.2023 г. – 26.02.2023 година включително в област Ловеч са диагностицирани 14 положителни лица, при 9 за предходния 7 дневен период. Диагностицираните са от 4 общини – общна Ловеч, община Луковит, община Тетевен и община Троян.  От останалите общини няма болни.  През седмицата с диагноза COVID-19 няма починали.     

Диагностицираните и карантинирани като контактни лица са изолирани и поставени под карантина съгласно изискванията на Заповед №РД-01-397/17.08.2022 година на Министъра на здравеопазването.

            Положителните активни лица са 21, от които 11 са под домашна изолация и лечение, 10 са хоспитализирани. Към момента общо диагностицираните случаи в областта са 18534. Излекуваните лица са 17603, под карантина са10 лица, починалите – 910.  

            През периода в област Ловеч не са прилагани ваксини срещу COVID-19.

            През седмицата са регистрирани 2 случая на варицела – 1 за за гр. Луковит и 1 за с. Торос. Предприети са  необходимите противоепидемични мерки в заразните огнища.

           Заболяемостта от остри респираторни инфекции през тази седмица за гр. Ловеч е 147, 61 на 10 хиляди население, при 138, 19 на 10 хиляди за предходната седмица.

           Отчита се леко повишение на заболяемостта спрямо предходната седмица и продължава да е под епидемичните стойности за областта.

Здравен контрол

През периода инспекторите от РЗИ – гр. Ловеч извършиха 63 проверки  на обекти с обществено предназначение за спазване на здравните изисквания в следните населени места: гр. Ловеч, гр. Троян, с. Шипково, гр. Луковит, гр. Тетевен, гр. Летница, с. Г. Сливово, с. Бежаново, с. Ъглен. При извършените инспекции се установи, че обектите отговарят на нормативната уредба.

В горецитираните места при проверка на детските и учебни заведения, бяха извършени и текущи проверки за спазване изискванията на Наредба №2 за здравословното хранене на децата на възраст от 0 до 3 години в детските заведения и детските кухни – 1 проверка, Наредба №6 за здравословното хранене на децата на възраст от 3 до 6 години   –  10 проверки и Наредба № 37 за здравословното хранене на учениците –   6 проверки. Без установени нарушения.

В рамките на Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и Сексуално предавани инфекции в Република България 2021- 2025 г.,  по повод 14 февруари – Ден на любовта и II етап на Национална АНТИСПИН кампания, РЗИ съвместно с партньори, Директори и Медицински специалисти от училища в гр. Ловеч, медиатори и БЧК проведе здравно-образователна кампания с предоставяне на здравни материали по темите, индивидуални и групови обучения.

Целта на кампанията е да се информират младите хора и рискови групи за  начините на заразяване и предпазване от ХИВ/СПИН и Сексуално предавани инфекции.

Обученията се насочиха към 2 целеви групи –ученици 6-7 клас от ОУ на които се предостави презентация за 14 февруари с цел утвърждаване и отбелязване на тематичен ден и промоция на здраве сред подрастващите, млади хора. Промоция на без рисково сексуално поведение, превенция на ХИВ/СПИН и СПИ. 

В средни училища на гр. Ловеч и гр. Троян се проведоха групови занимания, дискусии, решаване на казуси и тестове по темата.

На здравни медиатори от 5 общини се предостави здравен материал по темата за провеждане на срещи и обучения сред рискови групи на територията на съответната община.

Съвместно с доброволци от БЧК на самия ден се разпространиха флаери и здравни материали сред граждани и по училища.