Книга за българския космонавт дарена на училищата в Ловешка област

Книга за българския космонавт дарена на училищата в Ловешка област

OLYMPUS DIGITAL CAMERAКнигата „Дързостта да бъдеш първи“ на Държавен архив – Ловеч, ще бъде дарена на всяко училище в Ловешка област. Книгата излезе по повод 35-годишнината от полета на първия български космонавт Георги Иванов. 60 книжки са предоставени на Регионалния инспекторат по образованието в Ловеч, откъдето ще бъдат пратени по училищата в областта. Благодарни сме за тази инициатива на Държавния архив и я приветстваме, каза началникът на Инспектората Еленко Начев.
В изданието са включени документи от фондовете на Архива в Ловеч, както и от регионалните архиви в страната. Някои от снимките и документите са публикувани за първи път като дарените от ловчалията Начо Хумбаджиев, от съученичките на Георги Иванов – Симеонка Данкова, Виолета Балканска и Христина Бакърджиева, от братовчедката на космонавта учителката Елена Георгиева.
В книгата има любопитна информация за рода и семейството на космонавта. По думите на майката Анастасия Какалова възпятата хубава мома в ловешката песен „Бяла Анаста“ е прабаба на Георги. Дядото пък по бащина линия Драгню Стойчев бил от известен род в Ново село. В кафенето му отсядал Левски. Участник е бил в Новоселското въстание. Книгата проследява ученическите години, първите сбъднати мечти – един от първите членове е на аероклуба в Ловеч, прави първия си скок на рождения си ден, първо самостоятелно летене през 1957 г. в Плевенския аероклуб. В годините преди космическия полет Георги Иванов потвърждава високата си квалификация като военен летец на свръхзвукови самолети. Летял е на осем типа самолети и има над 1900 летателни часа.
Книгата проследява и подготовката на Иванов за полета, след като е избран за космонавт във втората група от програмата „Интеркосмос“, стартът и приземяването, посрещането в родния град на 16 май 1979 г. заедно с Николай Рукавишников, участието на космонавта, който е и почетен гражданин на Ловеч, в различни събития в родния му град. Книгата е илюстрирана богато със снимки. Част от материалите в нея са представени в изложба „35 години от полета на Георги Иванов“ на Държавния архив и Община Ловеч.
Квигата е издадена със съдействието и финансовата подкрепа на Клуба на дейците на културата и ловешките фирми „Електрогрупинженеринг“ ЕООД, „Фуражни храни“ ЕООД, „Сирс – Стоянова“ ООД и „Бахов“ ЕООД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *