На 19 юли, в рамките на празничната програма на град Левски, беше представена книгата „Юбилей на скъпите спомени“ от нейните автори  Емилия Маринова и Славка Рупчева  с участието на  доц. Дора Нинова, герой от книгата.

Елка Ангелова, зам.-кмет на Община Левски, откри срещата със скъпите спомени за любимия град, за обичаните хора, за любимото училище „Крум Попов”, като  подчерта, че  заслугата  за това е на нейните автори, които са положили огромен труд за да издирят и съхранят спомените за емблематичното за град Левски училище .Училище, от което са поели своя път много известни личности, а това е основание за гордост, личности сред които е и доц. Дора Нинова.

Емилия Маринова, възпитаник на гимназията и автор на книгата, благодари за подкрепата на  Община Левски и изказа специална благодарност на кмета на общината Любка Александрова, на зам.-кмета Елка Ангелова, на председателя на ОбС-Левски д-р Галин Грозданов. Тя обяви, че всички събрани средства от продажбата на книгата ще бъдат предоставени за изграждане на скулптурната композиция „Земляците”- Георги Парцалев, Дончо Цончев и Григор Вачков.

Сърдечни благодарности отправи към Мария Ставрева, пристигнала от Варна за презентацията на книгата, като поясни, че тя  има родствена връзка с внучката на Бачо Киро и е била учителка в гимназията в Левски. Благодари на Нина Сотирова, Полина Николова, Веско Върбанов, Илианка Стефанова, на директора на СУ „Крум Попов” Наталия Чингова, на любимата си учителка Леонетка Данаилова, на учителките си по български език Бонка Маринова, Виолета Крумова, Радка Иванова, Мария Василева и др.

 Венета Савова, директор на гимназията преди години, поздрави авторите на книгата, написана искрено, с много чувство и много факти, които събуждат много спомени. Възпитаник, учител и по-късно зам.-директор и директор на гимназията, Савова се върна към своите спомени през годините. Поздрави учителката Славка Рупчева за любовта и към историята, към откритите уроци и участието в много общо училищни изяви, приемани присърце, и всичко това разказано с много обич. Всеки от участниците в книгата предава през своя поглед и разбиране преживените спомени, отбеляза Савова. Изрази радостта си, че е представено и учителстването на Мария Бачо Кирова- тогава Мария Донева, на която е имала късмета да бъде ученичка.

В книгата могат да  се открият позабравени факти и събития от  100-годишната история на гимназията. Има какво още  да се научи  и допълни , но книгата   е един много важен принос към историята на училището, отбеляза Венета Савова.

Авторът Емилия Маринова, за която това е четвърта книга, разказа за идеята, пътя и реализирането на „Юбилей на скъпите спомени“, като подчерта, че тя е израз на поклон към всички учители  от миналото до  днес. „С тази книга възкресихме делото и  труда на всички учители в нашето училище”, отбеляза Емилия Маринова и благодари на Славка Рупчева, дългогодишен учител, вече на 95 години, за споделените спомени. Огромна благодарност отправи и към доц. Дора Нинова, наша съгражданка, завършила със златен медал гимназията и медицинска академия и след спечелен конкурс в Америка  започва научна кариера, където се и пенсионира.

Представена беше и презентация на книгата, която зарадва всички  на сърдечната среща на поколенията  в общината.

„Без моите ученици нямаше да има скъпите ми  спомени в първата част на книгата. Те са героите !”, подчерта  Славка Рупчева с пожелание да се радваме на годините, които имаме.

                           ЗА КНИГАТА И АВТОРА

Книгата „Юбилей на скъпите спомени“ е написана в троична структура, като всяка част от нея има своите ключови думи – „учителката“, „ученичката“ и „историята“. Подбрани са любопитни спомени на учителката Славка Рупчева и доц. Дора Нинова както за училище „Крум Попов“ в град Левски, така и за селището.

Те са нахвърляни на фона на събития и личности, свързани и надградени с историята на България. В изложението на това произведение Емилия Маринова е вплела деликатна поетична нишка, докосваща и хранеща душата, която контрастира с обзорната и статистическа информация, цитирана „в името на историята“. „Юбилей на скъпите спомени“ е писмено претворено уважение и поклон пред учителя и ученика – акт на поднесена почит и цветя пред паметта на заминалите учители и ученици, на забравени и незабравени, на знайни и незнайни жители на малкия град, независимо от етноса и вероизповеданието. Книгата е предназначена за будни и търсещи читатели, за мислители и ценители!

Авторката Емилия Маринова отваря „книгата – прозорец към света“ много преди да пристъпи училищния праг в родния си град, защото научава буквите и започва да чете, бидейки едва четиригодишно дете. В необикновения свят на книгите тя навлиза със стиховете на Дора Габе, а след това се влюбва и в други талантливи български поетеси като Калина Малина, Елисавета Багряна, Леда Милева… Детската ѝ библиотека става завидна с времето! В полето на мерената реч Емилия прекрачва, навършвайки седем години, написвайки първите си детски стихотворения, съчетали безупречна ритмичност с художествена стойност. Бонка Маринова, нейната начална учителка, ги окача на табло в класната стая през всичките три години, изпращайки ги до детско-юношески списания и вестничета за публикуване. Първата си книга, която е комбинация от поезия и проза, озаглавена „Разговор със Светлината“, авторката издава на

двадесет и една години, когато е студентка. През 2014 година Емилия Маринова сбъдва своя мечта – излиза на международното литературно поприще със своята книга „Запечатано от Слънцето“, която тя пише директно на английски език.Успоредно с това авторката издава и друга преводна книга. Публикувани са нейни авторски статии на няколко езика (български, английски, френски, испански, каталунски и немски). За своите творби тя използва литературен псевдоним, оставайки вярна на присъщата си скромност. Трудът ѝ е увенчан с успех и признание в чужбина, а това се превръща в най-голямата ѝ награда!

Отдавайки своето уважение и свеждайки глава пред миналото, историята ни и пред 100-годишния празник на своето училище „Крум Попов“, Емилия Маринова написва с много обич „Юбилей на скъпите спомени“, с надеждата, че библейската максима (от Лука 4:24), „Истина ви казвам: никой пророк не е признат в родния си град“, ще бъде изключение.