Финансовото състояние на Община Ловеч е смущаващо, неразплатените сметки са над 5,6 милиона лева, като в сметката на администрацията има наличност от 290 хил. лв. Това каза пред медиите кметът на Ловеч Страцимир Петков. Той заяви, че най-вероятно Общината ще трябва да се изтегли кредит от 8 милиона лева.

Най-големите задължения са към фирмата-изпълнител на регионалното депо за неопасни битови отпадъци за изграждане на нова клетка– над 3 млн. лв. Започнала е процедура за изграждане на площадка и сепарираща инсталация, която е за над 7,7 милиона лева. 

Друг финансов проблем изграждането на спортна зала в ОУ „Проф. Димитър Димов“. Там ще се наложи изваждането на обекта от цялостния проект за осем училища, тъй като ще има голяма финансова санкция от 1 105 222 лева, поясни кметът.

Петков обясни, че ако обектът бъде изваден от големия проект, направеното до момента и продължаващото изграждането на спортната зала ще остане за сметка на Общината. До момента са изплатени над един милион лева, има гласувани от Общинския съвет още 314 хил. лв. за съфинансиране, които още не са дадени.

Заместник-кметът Цветелин Винчев, който също взе участие в пресконференцията, каза, че Община Ловеч е в огромен дефицит. Според него, вече е наложена строга финансова дисциплина. „Няма да се допускат разходи, за които нямаме средства“, каза Винчев.

Репортаж може да гледате по ТВ Зетра и да чуете по радио Зетра.