За мен беше чест да посрещна европейските шампиони по кудо след завръщането им от първенството в Малта, написа в прфила си във фейсбук кметът на Павликени инж. Емануил Манолов.

Павликени се гордее със своите шампиони и от името на цялата общественост благодарих на златните медалисти Габриел Йорданов и Зарина Иванова, на бронзовия медалист Виктор Пенчев и на треньорите им Митко и Владимир Божанови.

За спорта и философските му принципи, за дисциплината в тренировъчната зала, за разликите между кудо, киокушин, кик бокс и муай тай говорихме дълго с нашите гости.

Основателят на кудо Такаши Азума е преподавател по философия и е вложил част от принципите си в спорта, разказа Митко Божанов. Името на спорта означава „свободен път“.

От създаването си преди година и половина школата постигна наистина много, участваха в много състезания и донесоха на Павликени много медали. Тренировките се провеждат в ОУ „Св. Климент Охридски“ и СУ „Бачо Киро“.

Треньорите споделиха, че една от целите на школата им е да дадат възможност на децата да се развиват в различни сфери, да открият техния талант в спорта.

Шампионите споделиха, че са доволни от условията за провеждане на тренировки. Те тренират двуразово и посещават занятията и в двете училища. Състезанието в Малта е било на много високо ниво, а всеки от нашите състезатели е участвал в три двубоя.

Съобщих на треньорите, че предстои да се разпределят средствата за всички спортни клубове. Общата сума на субсидиите беше гласувана заедно с Бюджет 2024. Кой клуб каква сума ще получи се определя по прозрачен начин, заради специална методика. Тя отчита и участието в състезания, както и победите, така че клубът ще има увеличение в средствата, които ще получи.

Подаръкът за нашите шампиони са хубави сини кимона, които специално бяха ушити за тях. Синият цвят е по-рядко срещан и се надявам те да им донесат късмет в предстоящите състезания. На целия отбор подарих и знамето на Павликени с пожелание то да се развее на още много финали.

От своя страна тримата шампиони подариха снимка с автографите им, направена на финалите в Малта.

Във фонда на Общината ще съхраним и другия подарък – оригинално издание с тренировъчната програма, по която се преподава кудо, която ми връчи Митко Божанов.