Днес, 26.11.2023 г., кметът на Община Ловеч Страцимир Петков проведе извънредна среща с представители на институциите, ангажирани с овладяването на усложнената зимна обстановка.

„Службите и фирмите, ангажирани с почистването в общината, работят още от изминалата нощ“, каза кметът. „В постоянен контакт сме и правим всички възможно да осигурим нормалното и безопасно придвижване на граждани и автомобили. На места работата се затруднява сериозно от паднали от тежкия и мокър сняг дървета и закъсали автомобили. Такъв е случаят с пътя до Баховица, където са закъсали няколко коли, затрупани от навяванията. Току що ми съобщиха, че всички са извадени“.

Временно се ограничава движението за всички моторни превозни средства по път II-35 Ловеч-Плевен от километър 25 до 37 км поради снегонавяване. Работи се и по възстановяване на достъпа до Старо Стефаново.
Вече е отворен пътят към село Гостиня, където с помощта на доброволци бяха почистени дърветата и клоните. Силите бяха насочени към пътя до Дома за стари хора „Върбовка“, който вече е отворен и към възстановяване на електричеството там. Проблем с тока на този етап има и в Дойренци и ако не бъде възстановено електрозахранването там, няма да може да се приготви храната за Домашния социален патронаж, затова има готовност в патронажа в Ловеч. Аварийните екипи на енергодружеството работят за отстраняване на авариите навсякъде на територията на общината.
Ангажирана е цялата налична техника и се прави всичко необходимо да се осигури проходимостта и в града.
С заповед З-1953/26.11.2023г. на кмета на Ловеч утрешният 27 ноември е обявен за неучебен ден за двете средищни училища в Ловеч, също и това в Александрово.
„Благодаря на всички служби и фирми, които продължават със снегопочистването и отстраняването на падналите клони и дървета и не спират да отговарят на подаваните сигнали. Благодаря на кметовете и кметските наместници и на десетките доброволци.
Призовавам всички граждани да бъдат внимателни при излизане навън, а собствениците на жилищни имоти и търговски обекти да почистват тротоарите пред тях“, добави още Страцимир Петков
До края на деня се очаква обстановката в цялата община да бъде стабилизирана.