Кметът на Ловеч Корнелия Маринова даде страт на пореден проект за енергийна ефективност на сгради

Кметът на Ловеч Корнелия Маринова даде страт на пореден проект за енергийна ефективност на сгради

Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова участва на 12 септември в  официалната церемония „Първа копка“ по проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Ловеч – етап 2″, част от Инвестиционната програма за изпълнение на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на гр. Ловеч.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на  ОП  „Региони в растеж“ ‎2014 – 2020 г. Общата стойност на проекта е 1 151 352.40 лв., от които европейското финансиране е  978649.54 лв., а националното съфинансиране е 172 702.86 лв. Крайният срок за проекта е 17 февруари 2020 г.

Церемонията се състоя на ул. „Цачо Шишков“ № 39 и № 41, където се намира една от петте многофамилни жилищни сгради, избрани за саниране. Останалите сгради са на адресите ул. „Патриарх Евтимий“ № 6, ул. „Цачо Шишков“ № 42 А и № 50, ул. „Ген. Скобелев“ № 6 и ул. „Ген. Скобелев“ № 8.

„Самото име на проекта „Прилагане на мерки за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Ловеч – етап 2″, предполага наличието и на други етапи. Имаше етап 1, ще има и следващи след етап 2“, каза пред хората кметът Корнелия Маринова.

В момента се изпълняват строително-монтажни дейности и има две напълно завършени жилищни сгради – ул.“Г. С. Раковски“ №3 и на ул. „Генерел Столетов“ № 26. По етап 3,  който се намира в процедура по избор на изпълнители на основната дейност по проекта „инженеринг“ .

Енергийната ефективност е без алтернатива и ние го показваме не само с проектите по ОП „Региони в растеж“, а и с 11 проекта  по Националната програма за прилагане на мерки за енергийна ефективност, допълни Корнелия Маринова.

Както и известно, целта на всички тези проекти е да се повиши енергийната ефективност в жилищните сгради, да се подобри комфорта на обитаване, експлоатационни характеристики и  се удължи жизненият им цикъл.

Енергийните спестявания водят и до по-малък  общ годишен разход на първична енергия и  емисиите на парникови газове.

На финала кметът на Ловеч пожела спорна работа на строителите, търпение на живущите в сградите за преодоляване на временния дискомфорт и успех на екипа на проекта за приключване на всички дейности по проекта в срок.

Община Ловеч, пресцентър

12.09.2019 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *