Кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова изпрати поздравителен адрес до Н. Пр. Желко Йович, посланик на Република Сърбия в България, повод  Националния празник на Сърбия на 15 февруари –  Ден на държавността.

„Празникът е повод да припомним, че  имаме традиционно добри отношения и  никога в по-новата история не сме имали такава висока степен на сътрудничество и взаимно уважение. Радостно е, че заедно споделяме принципите на добросъседство, прозрачност, регионална стабилност, уважение на международно признатите закони, както и ясна и недвусмислена ориентация към ЕС.“

Поздравлението е в отговор на поканата към кмета на Ловеч да присъства на официалния прием за Националния празник на Република Сърбия в посолството в София.

Денят на държавността на Сърбия се отбелязва в памет на 15 февруари 1804 г., когато  започва Първото сръбско въстание за освобождение от турците. На същата дата през 1835 г. е провъзгласена първата конституция, поставяща началото на съвременната сръбска държавност. Денят е обявен за Ден на държавността на 10 юли 2001 г. и се отбелязва като държавен празник от 2002 година.

Община Ловеч, пресцентър

15.02.2023 г.