Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев, заместниците му Пламен Петков и Ертан Хасан и председателят на общинския съвет Корнелия Маринова се включиха днес в акцията по доброволно кръводаряване. В 11 ч. те влязоха в отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ – Ловеч. Измерени бяха кръвното им налягане, сърдечната дейност и нивото на хемоглобина, за да се прецени може ли да станат кръводарители. И четиримата се оказаха здрави. Въпреки желанието му зам.-кметът Младен Младенов бе върнат, лекарите констатираха, че той не отговаря в момента на изискванията за подбора на донори съгласно медицинския стандарт за трансфузионна хематология.
Точно за 4 минути и 50 секунди от кмета Казанджиев бяха взети 405 мл кръв, каквато е дозата на даряване. Кръвта ще бъде възстановена в организма му до 48 часа, обясни началникът на отделението д-р Ивелина Иванова. Тя обяви, че и кметът, и председателят на общинския съвет са дългогодишни кръводарители. Те самите споделиха, че са давали кръв още от ученици. Правим го, защото сме хора и искаме да сме полезни, обясниха двамата и призоваха повече ловчалии да дарят кръв, за да дадат шанс на някого за живот. И двамата заявиха, че след интервенцията се чувстват нормално, даже малко по-удовлетворени от обичайното, защото са помогнали.
Те получиха от д-р Иванова освен подкрепително-тонизираща храна и подарък – сувенир от проект, по който тя е участвала – за повишаване броя на кръводарителите в Ловешкия регион.
Ръководството на община Ловеч с включването си в акцията днес подкрепи инциираната от Министерството на здравеопазването национална кампания за преодоляване недостига на кръв и кръвни продукти от групите А и 0 в лечебните заведения в страната. Казанджиев и Маринова са с група В +, Петков и Хасан – 0 +. Приемаме кръв от всякакви групи, защото всеки ден някой се нуждае от нея, каза д-р Иванова. Тя коментира, че липсата на доброволни кръводарители е голям проблем, хората дават кръв само за близки родственици, за миналата година доброволните кръводарители в Ловеч са 1694.
От старта на обявената от здравното министерство кампания на 14 септември до тази сутрин в отделението по трансфузионна хематология доброволно кръв са дарили 14 души. Още 15 служители на община Ловеч днес дадоха кръв. Освен тонизиращите напитки и храна от болницата и двудневния служебен отпуск те ще бъдат и допълнително възнаградени от кмета, съобщи самият той. Казанджиев, заместниците му и Маринова след кръводаряването продължиха нормално работния си ден.
Лекарите припомниха на всички желаещи да дарят кръв, че минималният срок между две кръводарявания е най-малко 60 дни, човек трябва да е здрав и отпочинал и да не е приемал лекарства през последните 48 часа.
Община Ловеч