OLYMPUS DIGITAL CAMERA

С много емоции от преживяното, с обогатени знания за българската история, с надежда за бъдещи срещи и леко изморени приключи поредното занятие на участниците от клуб „Родолюбие“ в Ценово. Малките родолюбци имаха необичайни преживявания. Повечето от тях за първи път се докоснаха и стреляха с въздушна пушка по мишена. Атрактивното занятие се проведе с активното съдействие на местната структура на запасното воинство и РСОСЗР в Русе.

Едно от последните занятия на лятната академия за учениците от ОУ „Христо Ботев“ се проведе в Караманово. В центъра на селото участниците посетиха паметника на героя-граничар Асен Илиев. Секретарят на читалищното настоятелство Петя Герасимова увлекателно разказа за подвига на 21- годишния младеж, убит от диверсанти при защита на държавната ни граница. Момичетата и момчетата положиха цветя пред монумента на героя. В двора на църквата „Свето Възнесение Господне“ членовете на клуб „Родолюбие“ сведоха глави пред паметника на загиналите в Първата световна война.

Истинското забавление започна на поляната пред ловната хижа край селото. Преподавателката Димитрина Мангова запозна учениците с малко известни факти и подробности за Шипченската епопея, от която се отбелязват 146 години. Децата подреждаха пъзели, чиято тематична насоченост беше свързана с годишнината от славните боеве, решаваха кръстословици и подреждаха думи. Съвсем естествено, най-голямото вълнение беше свързано със стрелбата с въздушна пушка. Председателят на клуб „Родолюбие“ към РСОСЗР в Русе Евгени Алексиев запозна учениците с основните правила за безопасно боравене с оръжието. Той напътстваше всеки от малките стрелци, за да успее да покаже точен мерник и да порази целта. Всички участници получиха като подарък поразената мишена. За да споделят вълненията на малките родолюбци, дойдоха кметът на Караманово Бисер Блажев, председателят на общинската структура на РЗОСЗР в Ценово Борислав Попов, представители на запасното воинство. Мероприятието се проведе с подкрепата на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Всички участници в клуб „Родолюбие“ получиха благодарствени грамоти за активното си участие по време на лятната академия.