Как общината да си взаимодейства с НПО и граждански сдружения

Как общината да си взаимодейства с НПО и граждански сдружения

Как община Ловеч да си взаимодейства с НПО и граждански сдружения, както и редът и начинът на финансиране на техни проектни инициативи от общинския проектен фонд, е темата на публично обсъждане в петък. На него ще бъде коментиран проекто-правилника за организацията и дейността на община Ловеч при работата с неправителствените организации и гражданските сдружения. Кметът Минчо Казанджиев кани представители на такива организации, развиващи дейност на територията на община Ловеч, в 15 ч. в залата на общинския съвет.
Правилникът урежда организацията, условията и реда за взаимодействие и сътрудничество с община Ловеч на НПО и граждански организации, които развиват обществена дейност без стопанска цел и не са финансирани от правителството, е записано в проекто-документа. Целта е обединяване на усилия и ресурси на органите на местното самоуправление с неправителствените организации и граждански сдружения в съвместно участие за постигане на по-висока ефективност при изпълнение на законово определените функции, работата по изпълнение на Общинския план за развитие, насърчаване реализиране на проекти от местно значение, ангажиране и мотивиране за активно участие в управлението и развитието на община Ловеч.
Част от сътрудничеството е обменът на информация за дейността на общинската администрация и общинския съвет и неговите комисии и провеждане на обществени консултации. Участниците в тях може да подават становища или предложения, те ще бъдат разгледани от общинския съвет, обобщена информация за приетите и отхвърлените, както и мотивите за това, ще бъде публикувана на интернет страницата на община Ловеч.
Сътрудничеството се изразява още в участие на представителите на НПО-ата и гражданските сдружения в заседанията на общинския съвет и неговите комисии. Те може да предлагат точки за включване в дневния ред на заседанията на общинския съвет , а при изграждане на постоянни или временни комисии общинският съвет може по тяхно предложение да включи и техни представители като наблюдатели и консултанти, но при условие че са експерти в съответната област. Кметът на общината също може да включва предложени от НПО или гражданските сдружения представители като участници в работни групи, експертни съвети и други консултативни органи.
В проекто-правилника е включено още съвместно участие в разработването и реализирането на проекти и други инициативи от местно значение, както и финансиране и подпомагане дейността на организациите. По инициатива на община Ловеч или на неправителствените организации и гражданските сдружения може да се провеждат публични дискусии по конкретни теми от различни области – социални, образователни, екологични, културни, да се организират празници, фестивали или други форуми с местно значение.
Общината ще подкрепя с финансови и нефинансови ресурси изготвянето на проектно предложение на гражданските сдружения и НПО с цел кандидатстване по конкретна програма, разработването и изпълнението на проекти, предоставянето на финансови средства ще става с решение на общинския съвет. За финансово подпомагане може да кандидатстват само организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел в обществена полза и вписани в Централния регистър на Министерството на правосъдието, и граждански сдружения, осъществяващи дейност на територията на община Ловеч. Те трябва да участват в идейното изготвяне и в реализирането на проекта, а дали да имат финансов принос към бюджета му, ще се реши на публичното обсъждане. Много е важно да се знае, че общината няма да подпомага финансово проекти на политически партии и организации, на професионални съюзи, кооперации, религиозни организации и търговски дружества, както и проекти, свързани с търговска дейност и за дейности със стопански характер. Няма да бъдат плащани разходите по предварителната подготовка на проекта, административните разходи, самоцелни ремонтни дейности и бизнес инициативи. Организации и физически лица със задължения към община Ловеч също няма да получат финансова подкрепа.
Всеки кандидат за финансиране/съфинансиране ще трябва да представи информация за програмата, по която кандидатства, кратко описание на проекта, информация за себе си, приблизителен бюджет. Постъпилите проектопредложения ще се съхраняват в дирекция „Проекти и програми” в срок, съобразен с изискванията на финансиращата програма. Нарочна комисия ще разглежда проектите и ще дава становище съгласно определени критерии.
Кандидатстващите организации, чиито проекти са одобрени за финансиране и са подписали договор с управляващия орган на финансиращата програма, входират в деловодството на общината уведомително писмо и копие от сключения договор за изпълнение на проекта. До 10 след това община Ловеч сключва договор за предоставяне на средства от общинския бюджет за финансиране/съфинансиране на проекти на НПО и/или граждански сдружения.
След приключване на съответната отчетна година кметът на общината внася информация в общинския съвет за съвместната дейност с неправителствените организации и гражданските сдружения.
Всичко това е разписано в проекто-правилника, в него има още редица други технически и по същество подробности, които ще бъдат обсъдени на 8 юни.