Изложба на Румен Скорчев в Плевен

Изложба на Румен Скорчев в Плевен

Румен Скорчев е български художник, график и илюстратор.


Работи във всички области на графиката и илюстрацията, но най-известен е като майстор на рисунката. Изключително продуктивен, Румен Скорчев е илюстрирал над 200 книги. Биографията му представлява един дълъг списък от награди, успехи и отличия, какъвто рядко може да бъде намерен в личните истории на който и да е от най-големите световни художници.

Румен Денев СКОРЧЕВ е роден на 7 октомври 1932 в Търговище. Първото му образование е в Инженер-паркостроител (1957). През 1964 завършва Илюстрация във ВИИИ „Николай Павлович“ при проф. Веселин Стайков. Започва работа като художествен редактор в периодични издания и главен художник на издателство „Народна младеж“. През 1979 е избран за стипендиант на японската фондация Kokusai Koryu Kikin. От 1984 е професор по Илюстрация и оформление на книгата в катедра „Графични изкуства“ във ВИИИ „Н. Павлович“.

Има самостоятелни изложби в: Мелбърн — Австралия, Ню-шател — Франция, Ню Делхи — Индия, Хага, Амстердам и Дордрехт — Холандия, Люксембург, Кюрасао — Холандски Антили, Сепре — Швейцария, Лусака — Замбия, Мюнхен и Бад Кисинген — Германия, Братислава — Слова¬кия, Виена — Австрия и др. Негови творби са притежание на НХГСГХГ и ХГ в страната.


Според Енциклопедия на българските изобразителни изкуства, произведения на Румен Скорчев се намират в галерията за ренесансово изкуство „Уфици“ във Флоренция, както и в музея „Албертина“ във Виена, фондация „Арт диалог“ – Париж, музея „Виктория и Албърт“ — Лондон, Дордрехтс музеум — Холандия, Нацио¬налната галерия във Вашингтон, САЩ, Музея „Лудвиг“ в Кьолн и Аахен, Германия, Националната библиотека на Франция, Музея за съвременно изкуство в Кайро, Египет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *